Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

A teázás kulturális kapocs

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kínai teakultúrát mutatja be a Néprajzi Múzeumban nyílt időszaki tematikus kiállítás, amelyen a teázás történetét, a teafajtákat, a tea szertartását és a hozzá kapcsolódó eszközöket is megismerhetik az érdeklődők.

Készítés és szokások

Ezt is bemutatja a Kínai Kulturális és Turisztikai Minisztérium, valamint a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének közös tárlata.

„A tea kulturális összekötő kapoccsá vált kelet és nyugat között, és ma is fontos szerepet játszik Kína és a világ más országai közötti kommunikációban”

– fogalmazott a megnyitón Jang Csao, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.  

Akínai tea csaknem ötezer éves múlttal rendelkezik, és az ősi selyemút segítségével gyökeret eresztett a világ minden táján, része lett az országok, helyi közösségek életének.– mutatott rá.

Kína volt az első ország, ahol teacserjéket  ültettek és teát készítettek, és Kína jelenleg is a világ élvonalába tartozik teakészítésben. A teatermesztés, a teakészítés, a teázás és az ehhez kapcsolódó szokások nagyon fontos szerepet töltenek be a kínai emberek mindennapi életében.