Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A versenyhivatalnak is szemet szúrt a brutális drágulás

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a tej és tejtermék piacán a Gazdasági Versenyhivatal. A szervezet gyanúja szerint a verseny korlátozása vagy torzulása is hozzájárulhatott az árak emelkedéséhez.

A legnagyobb közösségi oldalon megjelent közleményükben azt írják: nagymértékben emelkedett a tej- és tejtermékek fogyasztói ára a közelmúltban, és ez a folyamat a mai napig is tart, miközben olyan jelzések érkeztek a versenyhivatalhoz, hogy a hazai termelő- és feldolgozó cégek beszállítói pozíciói gyengültek. A GVH megállapította, hogy több tényező is közvetlen hatással volt a tejipari ágazat szereplőire és a fogyasztókra az elmúlt években, példaként a világjárványt, az orosz-ukrán háború gazdasági hatásait, a termelési költségek növekedését, valamint a jogszabályi változásokat említették.

A versenyhivatal úgy látja: indokolt vizsgálni, hogy az értéklánc különböző szintjein ezek a tényezők milyen mértékben fejtették ki hatásukat és mennyiben járulhattak hozzá a piaci szereplők közötti viszony átrendeződéséhez, vagy a termékkategóriákon belüli koncentráció átalakulásához, mint például a sajátmárkás termékek arányának növekedéséhez. A hatóság a napokban jelentette be, hogy vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piac szereplőit, az árazási gyakorlatukat, külön figyelmet fordítva a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, így a tejtermékekre. 

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint decemberben a tej fogyasztói ára 52%-kal, a tejterméké 79,2%-kal emelkedett az előző év decemberéhez képest. Az év utolsó hónapjában éves viszonylatban 44,8%-kal nőttek az élelmiszerárak.

A Gazdasági Versenyhivatalnak egy hónapja van a jelentés tervezetének elkészítésére, de indokolt esetben két alkalommal, legfeljebb egy-egy hónappal meghosszabbítható. A vizsgálat eredményeit egy jelentésben összegzik majd.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com