Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A vízelvezető árkok nem bírják a hirtelen lezúduló esőt – Főleg ha tele vannak

A heves esőzések gyakran okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. Több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni az érintett települések belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei. – írja a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzoltók adnak is pár tippet, mivel enyhíthető a probléma. 

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása az ingatlan tényleges használójának kötelessége. 

A nagy mennyiségű csapadék következtében fokozottan terhelődhetnek a vízelvezető árkok, árokrendszerek, ezért rendszeresen el kell végezni a szükséges karbantartási munkálatokat, törekedve arra, hogy a vízelvezető rendszerek bármikor képesek legyenek betölteni rendeltetésüket. Az esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak be az árkokba a szántóföldekről, földes utakról, melyek az árkok eliszapolódását okozzák.

Fontos, hogy az év minden időszakban ellenőrizzük az árkok, átereszek átjárhatóságát, tisztaságát, hiszen ezzel jelentős károktól óvhatjuk meg ingatlanunkat!