Áder János: életeket mentünk, ha türelmesek vagyunk!

Áder János államfő húsvéti beszédében a korlátozások betartására kérte az embereket. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arról beszélt, Magyarország még nem látja a fényt az alagút végén. 

“Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk!” – mondta Áder János köztársasági elnök húsvét nagypéntekén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartásának fontosságára utalva. Az államfő a közmédiában sugárzott beszédében azt kérte, “most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk”. Úgy fogalmazott, egy korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól.

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbításáról a kormányfő azt közölte: nagyon eltérőek az állapotok a különböző településeken, ezeket nem lehet egy országos döntéssel szabályozni. Ezért határoztak a kijárási korlátozások fenntartásáról úgy, hogy közben lehetőséget adnak a polgármestereknek, hogy ha helyben indokolt, további szigorításokat tehessenek. Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, Magyarországon még nem látja “a fényt az alagút végén”.

Drasztikusan megugrott a koronavírusos betegek száma: egy nap alatt 210 embernél igazolódott be, hogy elkapta a kórt, így már 1190 fertőzöttet diagnosztizáltak. Elhunyt 11 krónikus beteg, többségében idős emberek; a halottak száma 77-re emelkedett. A Pesti úti idősek otthonában eddig 151 fertőzöttet találtak, heten meghaltak; még tartanak a vizsgálatok. Közben a gyógyultak száma 112-re emelkedett, hatósági házi karanténban több mint 16 ezren vannak.

Híradó főszerkesztő, riporter