Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye

A hétvégén megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak, elkezdődik az ünnepi készülődés. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit.

Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Ősszel és télen országosan naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik és többen áldozatul esnek a tűzesetek során.

Győr-Moson-Sopron megyében idén már 210 lakástűz volt és ezek során sajnos hárman életüket vesztették. A tűzesetek során több mint háromezer épített terület semmisült meg.

A hétvégén otthonunkat egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítjük ki, nem árt tehát most sem az óvatosság.

Megyénkben az elmúlt év adventi időszakában szerencsére csak néhány kisebb tűz keletkezett, melyet a koszorúkon meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott gyertyák okoztak. December elején Mosonmagyaróváron egy irodaépületben okozott riadalmat a meggyulladt adventi dísz, valamint az ünnepek után Ásványrárón egy családi házban az adventi koszorú tüze az ott lévő asztalt és széket is károsította. Mindkét esetben csak néhány négyzetméterre terjedtek a lángok, és a tűzoltók, vagy a tüzet észlelő tulajdonosok rövid idő alatt megfékezték a tüzet.

Hogy a tüzeket elkerüljük és igazán szép legyen az ünnepi várakozás időszaka a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság óvatosságra és odafigyelésre hívja fel a figyelmet.

Mire kell odafigyelni?

  • Az éghető anyagú adventi koszorút, gyertyákat mindig helyezzük nem éghető anyagú (fém, üveg) alátétre!
  • A gyertyák, mécsesek (nem éghető) tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún!
  • A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, továbbá egyéb éghető anyag, textília közelében!
  • Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, ne mozgassuk!
  • Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!
  • Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!

Soha ne hagyjuk őrizet-, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!

Híradó főszerkesztő, riporter