Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Montreux egész évben festői úti cél, de a karácsony témájával sem viccelnek. Drótkötélen száll a Télapó szánja, és sikerült összehozniuk Európa legaranyosabb kisebb méretű adventi vásárát, melynek díszvendége mindig Freddie Mercury marad.
 

Nem véletlenül hívják a környéket Svájci Riviérának: 121 kilométeren keresztül kastélyok, fényűző szállodák, nagystílű éttermek, csinos épületek és megannyi kulturális intézmény, galéria szegélyezi a meglepő vízmélységű tavat (átlagos mélysége 152  méter körül jár, de 310 méteres pontja is van!). 60%-ban Svájchoz, 40%-ban Franciaországhoz tartozik, a környék lakói nem ritkán teljesen kevert nyelvet használnak (francia-svájci német-olasz). A mesebeli táj megannyi művészt is megihletett már, és az idők során igazi kulturális központtá vált. A legfontosabb művészeti, azon belül is zenei érdekeltségű város Montreux, ahol 1967 óta tartanak Jazz Fesztivált, minden évben július elején.

A zenei seregszemle hamar bővül a blues, a rock és a soul és később elektronikus műfajokkal, a teljesség igény nélkül olyan fellépők zseniális koncertjeire lehetett már jegyet váltani az elmúlt 50 évben, mint Quincy Jones, Nina Simone, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Led Zeppelin, Frank Zappa, Eric Clapton, Ray Charles, B.B. King, Prince, Mike Oldfield, Herbie Hancock, Iggy Pop, Marvin Gaye, Phil Collins, Sting, Johnny Cash, David Bowie és a Queen.

Freddie Mercury a világon talán Montreux-ban érezte magát a legkiegyensúlyozottabban. Többször szórakoztatták a fesztivál vendégeit, a frontember pedig hamar beleszeretett a gyönyörű környékbe, a nyugalomba. 1979 és 1993 között a brit rockegyüttes a Mountain Studios nevű  professzionális hangstúdiót használta legendás lemezeinek felvételére is. Itt készült a Jazz, a Hot Space, A Kind of Magic, The Miracle, Innuendo és a Made in Heaven című lemezük is. De rögzített náluk több albumot David Bowie, Chris Rea, a The Rolling Stones is.

Nem csoda, hogy a város is rajongva szereti és tiszteli Mercury életművét, személyiségét, 1996-ban, 5 évvel halála után bronzszobrot emeltek Freddie emlékére a tó partján. A szobor pedig igazi Queen-zarándokhellyé vált. Nincs ez másképp a Montreux Noel alkalmával sem.

Egy nem mindennapi adventi forgatag

Elképesztően kedves és kreatív megoldásokban gazdag adventi forgatagot rendeznek évről évre a parton, éppen az örökké emblematikus pózában itt álló Mercury-szobor körül. Olyannyira magasra teszik a lécet, hogy egy drótkötélpályán a svájci Télapó szánján el-elröppen a vásár fölött. Időnként még ragyogó „csillagzáport” is húz maga után.

A művészettel átitatott város így nem csak egy átlagos vásárt és találkozóhelyet teremt az adventi hetekre, hanem bőven extrákkal küldi meg az év utolsó hónapját. A látogatók nem csak a környező országokból érkeznek Vaud kantonba, mindenki imádja a területre nem túl kiterjedt, mégis nagyszabású programot.

S ha ez még nem lenne elég, Rochers-de-Naye hegycsúcsra, 2042 méterrel a tengerszint fölöttre fogaskerekű vasúton, az úgynevezett Santa Claus Train-en lehet megközelíteni a svájci Télapó mesebeli házát.