Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Adventi időszak veszélyei

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Advent idején és karácsony környékén megemelkedik a lakástüzek száma. Ezért fontos, hogy megelőzzük a bajt.

Az évnek ezen az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, mint általában. Folyamatos a fűtés és gyakrabban megy a tűzhely is. Az adventi koszorún lévő gyertyákat pedig már a hétvégén elkezdik meggyújtani az emberek. Karácsonykor pedig a fényfüzérek is tűzveszélyesek lehetnek.

Tavaly advent időszakában csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett országszerte. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon. Ebben az időszakban a fő veszélyforrás közé tartozik az adventi koszorú. Ezért lényeges, hogy a gyertyák alatt legyen egy-egy kis fém alátét. Amikor pedig elmegyünk otthonról, mindig ügyeljünk arra, hogy elfújjuk a gyertyákat. A koszorú közelében pedig ne legyenek éghető tárgyak.

A fenyőfa, ha kiszárad nagyon könnyen meggyulladhat. Ezért nem javasolják, hogy a fán gyertyát vagy csillagszórót gyújtsunk. A karácsonyfát sose tegyük a fűtőtest közelébe. Az égősorokat, fényfüzéreket kizárólag megbízható helyről szerezzük be és jó minőségű termék legyen. 

Az ünnepi sütés-főzésnél bármi probléma merülne fel ne öntsünk rá vizet, hanem fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.