Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Alumíniumöntödéhez és silóhoz is kellett vonulniuk a tűzoltóknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten hetvenkét eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen tizenhat ember sérült meg.

Nézzük a részleteket: 

Két, rakomány nélküli teherautó ütközött hétfő délután a 82-es számú főút 53-as kilométerénél, Ravazd térségében. A pannonhalmi hivatásos tűzoltók az egyik járművet áramtalanították és megtisztították a törmelékkel szennyezett úttestet. Mindkét teherautóban egy-egy ember utazott, őket könnyű sérülésekkel kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés ideje alatt tűzoltói irányítás mellett egy sávon, váltakozva haladt a forgalom.

Használati tárgyak és berendezés égett egy használaton kívüli ingatlan első emeletén kedd este Mosonmagyaróváron, a Szent István király úton. A város hivatásos tűzoltói oltották el a tüzet. Az épületben nem tartózkodott senki.

Pékárut szállító kisteherautó az árokba csúszott a havas, jeges útviszonyok miatt szerda éjjel Győrszemere és Tényő között. A győrszemerei önkéntes tűzoltók drótkötéllel kivontatták az árokból az autót. A rakomány nem sérült, a jármű folytathatta útját. 

Két személyautó és egy kamion szenvedett ráfutásos balesetet szerdán kora délután az M1-es autópálya 149-es kilométerénél, Lébény térségében, az országhatár felé vezető oldalon. A járművekben összesen nyolcan utaztak, nem sérült meg senki. A baleset miatt feltorlódott kocsisorban a 147-es kilométerszelvénynél egy nyerges vonatató, egy teherautó és egy személyautó egymásba rohantak, majd keresztbe fordultak a sztrádán. A lébényi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit és megtisztították az úttestet, valamint segítettek a járművek mentésében. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés ideje alatt a forgalom a leállósávon haladt. 

Több kidőlt fa akadályozta a vasúti forgalmat csütörtök reggel a Bakonyszentlászló és Vinye között. A pannonhalmi hivatásos tűzoltók a vasút által biztosított mozdonnyal közelítették meg a helyszínt, majd motoros láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították a fákat. Kora délután ismét riasztották a pannonhalmi egységet újabb kidőlt fák miatt elakadt vonathoz ugyanazon a szakaszon. A vasúti pályát lezárta a vasúttársaság, amelyet pénteken a délelőtti órákban tisztítanak meg. Az érintett szakaszon a vonatközlekedés csütörtök délutántól szünetelt.

Meggyulladt a fűrészpor egy nagyméretű tároló silóban pénteken kora este Mosonmagyaróváron, a Mosonszentjánosi úton. A silóban mintegy tíz méter magasan álló fűrészpor több helyen beizzott. A mosonmagyaróvári és a lébényi hivatásos tűzoltók, valamint kilenc önkéntes egyesület több, mint 60 órán keresztül dolgoztak a lángok megfékezésén. Az egységek erőgépek segítségével kitárazták a fűrészport, miközben folyamatosan oltották az izzó részeket. Az eset során nem sérült meg senki.

Alumíniumöntöde elszívó berendezésében keletkezett tűz péntekről szombatra virradó éjszaka Győrben, az Ipari Parkban. A csővezetékrendszer mintegy ötven méter hosszan égett, továbbá a rendszerben lévő szűrőbetétek is meggyulladtak. A rendszerben lévő automatikus oltóberendezés elindult és folyamatosan működött. A győri, a pannonhalmi, a csornai és a kisbéri hivatásos, valamint a győrszentiváni önkéntes tűzoltók megfékezték a lángokat, majd átvizsgálták a teljes rendszert további izzó részeket keresve. A csarnokot a hatvan dolgozó időben elhagyta, nem sérült senki. 

Szalagkorlátnak hajtott egy személyautó, majd kitört az első kereke és átrepült a szemközti sávba vasárnap délelőtt a 83-as számú főúton, Győrszemere térségében. A győri hivatásos és a győrszemerei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet, az autómentő megérkezéséig biztosították a helyszínt, majd megszüntették a forgalmi akadályt és a közútkezelővel közösen felitató anyaggal felszórták az úttestet. Az eset során nem sérült meg senki. 

Elhagyta az úttestet és a vasúti töltésoldalon átrepült, majd fejtetőn állt meg és akadályozta a vasúti forgalmat egy személyautó vasárnap este a 86-os számú főút 151-es kilométerénél, Csorna térségében. A tűzoltók eltávolították a járművet a vasúti sínekről, majd kerekeire állították és áramtalanították. A kocsiban ketten utaztak, őket könnyű sérülésekkel kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére a 86-os főutat teljes szélességében lezárták.