Amerika Győrbe költözött egy estére

Magyarország eddigi legnagyobb MMA gálája. Így hirdették meg a szervezők a Cage Fighting 7-et, ami egy Szlovákiából indult kevert harcművészet sorozat. A felvidéki lehetőségeket kinőve azonban a szervezők úgy döntöttek, hogy a Duna túloldalán, az Audi Arénában próbálnak szerencsét és hét ország huszonhat harcosát hozzák el Győrbe.

Valóban Amerikában érezhette magát néhány órára, aki kilátogatott szombaton este az Audi Arénába. A kevert harcművészet, vagyis az MMA elnevezés ugyanis éppen a tengerentúlról származik, aki pedig látott már az USA-ban rendezett tetszőleges stílusú küzdősport gálát, az tudja, hogy a meccsek mellett legalább annyira – ha nem méginkább – hangsúlyos az azokat körülvevő show.

Nos, ebben Győrben sem volt hiba, a zenék, a fények, a tengerentúli műsorvezetőkkel vetekedő speaker (Linka Péter) mind azt az érzést adta a nézőknek, hogy valami különlegeset látnak és még akkor is magával ragadhatta őket az est hangulata, ha történetesen nem rajongói a műfajnak. A felvezetés már napokkal korábban elkezdődött: sajtóesemény, nyilvános mérlegelés, a rajongóknak autogramgyűjtési lehetőség… Pont, mint a nagyoknál.

Összesen tizenhárom mérkőzést rendeztek a gálán. Ezek közül három amatőr összecsapást, hat profi felvezető meccset, míg a főkártyán négy profi találkozót, köztük egy címmeccset láthatott a közönség.

A main card első meccsén a könnyűsúlyú Simon Krisztián (6-1-0) lépett ketrecbe a veretlen brazil Matheus Oliveira ellen. Az első két menetben a földharc dominált, ütések alig csattantak. Oliveira azonban rendkívül szorosan szorította magához Simont aki hiába volt végig felül, nem tudta kihasználni helyzeti előnyét és nem tudott igazán kárt tenni ellenfelében. A zárófelvonás sem hozott komoly változást, viszont a szlovákiai magyar versenyző ekkor már több könyökössel is betalált, végül pedig egyhangú pontozással begyűjtötte pályafutása hetedik profi sikerét.

Simon vs. Oliveira
Forrás: Prémium Media & Sport Management

A sportágat kedvelőknek biztosan ismerősen cseng Sényei László (8-0-0) neve. A budapesti versenyző ugyanis amellett, hogy veretlenül lépett ketrecbe, a Final Fight Championship (FFC) váltósúlyú világbajnokának is mondhatja magát. Ellenfele a szlovák Roland Cambal (14-7-1) volt. Sényei rendkívül jó és agresszív lábmunkáját kihasználva irányította a meccset – már ameddig az tartott. Sok és pontos ütést vitt be ellenfelének, az edzője pedig mintegy 3 és fél perc után be is dobta a törölközőt, aminek sérülés állhatott a hátterében. Sényei a találkozó után rendkívül sportszerűen megígérte ellenfelének, hogy „legközelebb megcsinálják”.

Sényei vs. Cambal
Forrás: Prémium Media & Sport Management

Az este egyik legjobban várt összecsapása és egyben az egyetlen női meccse Fábián Melinda (4-4-2) és a rendkívül rutinos, 30 profi meccsel a háta mögött (16-13-1) álló venezuelai Karla Benítez összecsapása volt. Fábián Melinda egyébként az Egyesült Államokbeli UFC-vel is szerződésben áll, így nem kizárt, hogy a közeljövő egyik legnagyobb magyar MMA sztárját láthatták a nézők. A háromszor öt percet végig lábon, töltötték a versenyzők. Főleg Benítez ment előre, de ezt nem igazán tudta kihasználni, Fábián ugyanis remek ütemben lépett el az ütések elől. A harmadik menetben viszont egy-egy ütés pontosan betalált, Fábián arca meg is sérült és nézőtérről úgy tűnt, ha pontozásig megy a találkozó, akkor az ítészek jóindulatán múlik majd az eredmény. Erre azonban nem került sor. Szó szerint az utolsó másodpercben ugyanis Fábián egy jobblábas fejre/nyakra irányzott rúgással lezárta a mérkőzést.

Fábián vs. Benítez
Forrás: Prémium Media & Sport Management

A gála főmeccse, a Cage Fighting bajnoki címéért Buchinger Iván és a kirgiz Kubanych Abdisalam helyett beugró ukrán Roman Golovinov között már nem tartogatott ilyen izgalmakat. A korábban Conor McGregorral is megküzdő „Buki”az eredetileg 5×5 percre kiírt találkozón gyorsan földre vitte ellenfelét, majd egy fojtással 1:47 után kopogásra is kényszerítette és megszerezte a könnyűsúlyú Cage Fighting bajnoki övet.

Összességében elmondható tehát, hogy egy rendkívül színvonalas rendezvénynek adott otthont az Audi Aréna és a szervezők egy olyan unikális gálát hoztak a városba, amelyre eddig nem volt példa. Az egyetlen, ami miatt hiányérzet lehet, az a nézők viszonylag alacsony száma: körülbelül harmadáig telt meg a csarnok, de sportrajongóként bízunk abban, hogy ez nem veszi el a rendezők kedvét és látunk még hasonló gálát a Rába partján.

 

 

Híradó főszerkesztő, riporter