Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Április 20-ig még nem büntetnek az újonnan kialakított fizetős zónában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 20-ig csak figyelmeztetik és nem büntetik azokat, akik parkolójegy, illetve -bérlet váltása nélkül állnak meg az újonnan kialakított fizetős zónában. Erről a Győr-Szol kommunikációs vezetője beszélt az Oxygen Mediának. Ozsvárt Tamás elmondta, folyamatos az automaták telepítése, de mobiltelefonon is ki lehet egyenlíteni a várakozás díját. A parkolóbérleteket április 20-ig lehet megvásárolni. Erre a március 28-i közgyűlés döntése értelmében azoknak is lesz lehetőségük, akiknek állandó lakcímük Győrben van, tartózkodási helyük viszont a hármas övezetben található.  

Lezárult egy korszak Adyváros és Nádorváros egyes részein, illetve a Szent István lakótelepen. Áprilistól fizetni kell a parkolásért, utóbbi helyszín a kettes, míg az előbbi a hármas övezetbe tartozik majd. Erről még tavaly júniusban határozott a közgyűlés. A döntést azzal indokolták, hogy élénkíteni szeretnék a forgási sebességet, az autósokat pedig arra ösztönöznék, hogy inkább a parkolóházakban álljanak meg.

„A kijelölt parkolózónákban mindenkinek kell valamilyen jogosultsággal rendelkeznie a parkolásra, tehát vagy fizet a parkolásért, vagy bérlettel rendelkezik. Lakossági bérletet kedvezményes áron lehet venni, azoknak, akik ott életvitelszerűen laknak, azok pedig, akik csak alkalmanként parkolnak ezekben a zónákban, azoknak vagy jegyet kell venniük, vagy pedig az úgynevezett rendszámhoz kötött parkolóbérletet. De mindenkinek van lehetősége arra, hogy valamilyen módon ehhez a bérlethez hozzájusson.” – mondta el portálunknak Ozsvárt Tamás a Győr-Szol kommunikációs vezetője. 

Ők is kaphtanak kedvezményes bérletet

Újdonság, hogy akik tartózkodási hellyel rendelkeznek a jogosultsági határon belül, azok is vásárolhatnak kedvezményes lakossági bérletet, de csak akkor, ha állandó lakcímük Győrben van. Közben az ügyfélszolgálati irodákban megkezdődött a bérletek értékesítése is, amelyből eddig több százat adtak el; a feltételekről a Győr-Szol honlapján olvasható részletes tájékoztatás.

Az új zónákban élők vegyes érzelmekkel fogadták a döntést

„Itt lakók vagyunk, soha nincsen hely, mikor hazajövünk, soha nincsen hely, mikor hazajövünk."  – mondta el az Oxygen Mediának azt egyik itt lakó, de volt, aki arra panaszkodott, hogy sokat kell majd fizetni azoknak, akik a kórházba jönnek, és nem tudnak máshol megállni. 

A zónákat, illetve a vonatkozó tarifát táblák jelzik majd. Adyváros és Nádorváros érintett részein munkanapokon 8-tól 18 óráig 320 forint lesz az óradíj, hétvégenként viszont ingyenes lesz a parkolás.   

„A parkolóbérleteknek a megvásárlására április 20-ig van lehetőség. Tehát az április 3. és 20. közötti időszak egyfajta bevezetési időszak, és ebben az időszakban a kollégáink csak figyelmezteti azokat, akik jogosulatlanul parkolnak a fizető parkolóhelyeken. Úgyhogy még van lehetőség arra, hogy mindenki megválthassa a parkolóbérletét, illetve, hogy hozzászokjon ehhez az új rendszerhez, ehhez az új helyzethez.” – mondta Ozsvárt Tamás

A bővítéssel érintett parkolók nagy része a harmadik övezetbe tartozik, ahová az éves bérlet 12 ezer forintba kerül. Mivel azonban a rendelet hivatalosan április 1-jén lép életbe, az itt lakóknak idén 9 ezer forintot kell fizetniük.