Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Kultúra

Április 22-én startol a SopronFest

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 22-én indul a SopronFest, a kilencnapos programsorozatban kulturális, gasztronómiai és turisztikai események várják a látogatókat városszerte.

Lobenwein Norbert, az esemény egyik alapítója elmondta, hogy a hazai fesztiválkínálatban a SopronFest új színfoltot jelent, mert nem nyáron rendezik és mert egyfajta "urbán" fesztivált álmodtak meg. Hozzátette: az eseményhez sok helyi partnert találtak, köztük a Soproni Egyetemet, amely tíznapos programsorozattal készül a fesztiválra. 

 Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora úgy fogalmazott: fontos, hogy a soproni fiatalok, az egyetemisták tudjanak szórakozni, kapjanak élményeket és szeressék a várost. Ennek jó eszköze a SopronFest, amelynek részként 33 programot valósítanak meg. A programok egyik fő helyszíne a Botanikus kert lesz, ahol minden nap más-más témájú vezetést indítanak magyar és angol nyelven. A belvárosban április 21. és 30. között zajlik majd a SopronJÓLfest elnevezésű program, amelynek részeként egyebek mellett a belváros földszinti ablakaiban az egyetem művész tanárainak és hallgatóinak munkái lesznek láthatók.  Az Esterházy palotában jótékonysági képárverés lesz, a Lőverekben pedig közösségi festést tartanak majd – sorolta.

A hivatalos megnyitó április 27-én lesz a Fő téren Charlie-val, majd DJ-k veszik birtokba a Tűztorony erkélyét.

A hosszú hétvégén a Fő téren a Soproni Sörnapok részeként pénteken Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert erre az alkalomra alakult Sziámi Karma nevű produkciója lesz hallható, szombaton a 34. Sportgála után a Tánc világnapján táncházat tart a Szalonna és Bandája. Később a Fajkusz Banda és a Sopron Táncegyüttes szórakoztatja a közönséget.  Vasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl várja a gyerekeket, Járai Márk pedig önálló programmal készül.

 Április 28. és 30. között a Lőverekben Azahriah, a Carson Coma, a Follow the Flow, az Ivan & the Parazol, az On the Low csapatai, Lil Frakk, a WellHello, Beton.Hofi, a Halott Pénz, Krúbi, a Valmar, a World is Mine dj-i, Metzker Viki x Yamina, Jauri, JoerJunior, a Margaret Island, a Punnany Massif, a ByeAlex és a Slepp, a Tankcsapda, Majka, Dzsúdló, a Necc Party , a Quimby, az Analog Balaton, a Bohemian Betyars és Lovasi András, valamint a Pogány Induló lép színpadra.

Az ART-programok részeként egyebek mellett Kiss Tibor, a Quimby frontemberének kiállítását, Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című tárlatát és Lobenwein Tamás fotóművész életmű-kiállítását lehet majd megtekinteni további helyi alkotók munkái mellett.

Vendéglátóhelyek és éttermek kedvezményekkel és speciális menükkel várják a karszalaggal rendelkezőket, az Erhardt Étteremben például április 29-én Rácz Jenő Michelin-csillagos séf készül ünnepi menüsorral, de különféle boros programok is indulnak soproni és környékbeli pincék szervezésében.

 A SopronFest kínálatát mindezek mellett több színházi és irodalmi programelem, valamint különféle vezetett túrák is színesítik.