Kezdőlap KÉK HÍREK

Árpi bácsi zokogott, amikor megtudta az ítéletet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jogos védelem megállapítása miatt fellebbezett az abdai, 82 éves S. Árpád ügyvédje, akinek idős és súlyosan beteg védencét a Győri Törvényszék pár napja már nem emberölés, hanem csak halált okozó testi sértés miatt ítélte el. Azóta az ágyhoz kötött Árpi bácsi már a börtönben töltötte ötéves büntetését, amikor 2022-ben a Kúria újraindíttatta a pert.

 A védő három nap gondolkodási kért a napokban első fokon kihirdetett határozat után, dr. Németh Miklós most portálunknak elmondta: jogos védelem megállapítása miatt fellebbezést nyújtott be, védence viszont megnyugodott a „második” ítéletben és meg is könnyebbült.

 Nem gyilkos az abdai S. Árpád, a most 82 éves, súlyosan beteg embert a megismételt eljárásban csak halált okozó testi sértésért ítélte el nem jogerősen a Győri Törvényszék, kimondva, hogy nem akarta fiát megölni 2018-ban és nem is számolt a lehetőséggel. A bácsi egy heves vita során a nála jóval termetesebb és agresszíven fellépő fiát a vacsora készítéséhez használt konyhakéssel szúrta hason. Utána sajnos hiába hívta azonnal a mentőt, az 51 éves férfi a kórházban másnap meghalt. A férfi sosem bocsátotta meg magának, hogy ő okozta fia halálát, lelkileg belerokkant a történtekbe.

 S. Árpád nagyon súlyos és előrehaladott betegségei miatt nem tudott már eljönni a Győri Törvényszék elsőfokú ítéletére. Dr. Bóka Tibor bíró 3 év börtönbüntetésre ítélte a korábban 5 évre ítélt abdai férfit, aki elvben a szabadságvesztés felének kitöltése után szabadulhatna feltételesen, de a gyakorlatban – a korábbi kényszerintézkedéseket beleszámítva – már nem is kell börtönbe vonulnia.

 Az ítélet nem jogerős, az ügyészség továbbra is kitart a szigorúbb minősítés mellett és fellebbezett. A védő akkor három nap gondolkodási időt kért, végül ő is fellebbezett indítványozva, hogy állapítsák meg a jogos védelmet.

Dr. Németh Miklós a jogerős ítélet után vette át a jogi képviseletet a család megkeresésére és kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági hivatalnak a Kúriától felülvizsgálatot kérve. Árpi bácsit 2022 júliusában értesítették a börtönben, hogy hazamehet, a büntetést félbeszakították. A Kúria hatályon kívül helyezte a törvényszék és az ítélőtábla határozatát és kezdődött minden elölről. Az új tanácsnak alaposabban kellett vizsgálni a halált okozó testi sértés, akár az erős felindulás, akár a vélt vagy jogos védelem kérdését.

Dr. Bóka Tibor bíró most kimondta: a tett testi sértés, ugyanakkor jogos védelemnek nem minősíthető.

S. Árpád számára a legfontosabb azonban elhangzott, kimondták, hogy nem akarta fiát megölni. Dr. Németh Miklós kérdésünkre elmesélte: a múlt pénteki határozatot ő kézbesítette ezen a héten az otthonában fekvő súlyos beteg férfinak, aki most először nem fájdalmában, hanem megindultságában kezdett zokogni. Bevallotta, hogy ő csak ennyit szeretett volna, a maga részéről tudomásul is veszi a döntést, de attól tart, hogy az eljárás végét már nem fogja megérni.