Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Átalakult a hulladékgazdálkodás országszerte

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július elsejétől országszerte átalakult a hulladékgazdálkodás, az állam helyett a Mol vállalata veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a lakosságtól, az intézményektől és a gazdálkodó szervezetektől származó hulladékot.

Az új rendszerben változatlanok maradnak a szemétszállítási díjak és azt ígérik, hogy javul a szolgáltatás minősége, és tisztább, zöldebb lesz.

Júliustól a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását és előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését.

Mindez a lakosságnak a mindennapokban a szolgáltatás nyújtása tekintetében nem jelent változást.

Magyarország ezzel egyidejűleg bevezeti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.