Átlagos volt az idei nyár

Átlagos volt az idei nyár
Átlagos volt az idei nyár

A szerkesztőségben is megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy milyen hónapok állnak mögöttünk. Van, aki szerint tökéletes és ennél melegebb sose legyen, és van, aki pedig azért szeretett volna hosszabb, összefüggő kánikulát a nyáron. A tavalyi igazán forró hónapokat idén nem sikerült beérni, ám mindettől függetlenül normálisnak mondható az elmúlt időszak átlaghőmérséklete Magyarországon. Vagyis ilyennek kellene lennie a nyári hónapoknak, az extrém forróságot csak a klímaváltozásnak köszönhetjük.

A június összességében megfelelt egy igazi nyári hónapnak. Többször és többfelé alakultak ki záporok, zivatarok, emellett délkeleten, keleten pusztító és több napig fennálló viharzóna okozott kisebb körzetekben nagyobb károkat. Előfordultak több napos meleg, itt-ott forró periódusok is. A csapadékeloszlás szeszélyesnek bizonyult, a hőmérséklet pedig 1-2 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

A július is hozta a változékony formáját. Hőmérsékletet tekintve az átlagnál 1-3 fokkal volt melegebb és az átlagos csapadékmennyiség mintegy másfél-kétszerese esett le. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisa alapján hasonló július 2014-ben volt hazánkban.

Augusztusban is maradt a változékonyság, bár kevesebb csapadékban volt részünk, alig a szokásos átlag fölött. A hőmérsékletek sem hoztak extrém meleget, de igazából panaszkodni sincs okunk.

Hogy mi az igazán jó nyár, mind hőmérsékletben, mind csapadékban, mindenkinek más és más. Megegyezés ebben talán sohasem lesz, de nem is kell, hogy legyen. A folytatásban pedig biztos, hogy igazi, nyárias időben lesz részünk, legalábbis hétfőig. Akkor egy újabb hidegfront ront pár fokot az addigi szép mutatón és az eső is újra megérkezhet térségünkbe.

Műsorvezető, riporter