Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Átlógott! Leszerelte a szomszéd kéményét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 60 éves német férfi ellen, aki leszerelte a szomszéd kéményét, ami az épület falán, de az ő telke felett ért ki a szabadba.

A vádirat szerint a 60 éves német vádlott egy Győr melletti kisvárosban rendelkezik ingatlannal, és itt is él.

2021 augusztusában a szomszéd ingatlanon felújítási munkák történtek, melyek során kondenzációs kombi kazánt szereltek fel az alagsorban, melynek kéménye – a jogszabályoknak megfelelően – az épület oldalfalán keresztül a vádlott ingatlana felett ért ki a szabadba.

A férfi nehezményezte, hogy a kémény benyúlik az ingatlanára, ezért a kémény épületen kívüli szakaszát leszerelte, majd a kiálló csonkot fóliával bevonta. Tettével a kazánt nem tette működésképtelenné, de a lefóliázás miatt fennállt a veszélye, hogy az oxigénhiányos égés miatt a távozó égéstermék jelentősen feldúsul szén-monoxiddal. A szétszerelés miatt a füstelvezető és friss levegőt beszívó csövek egy síkba kerültek, így a fólia nélkül is szén-monoxid keletkezett volna a kazán használatakor. A vádlott által elvégzett szerelés súlyos szén-monoxid mérgezést okozhatott volna.

A férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség, mely cselekményért egy évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.