Az Air Jordan 1 története

Az Air Jordan 1 története

Diákjaink írták rovatunkban most egy különleges cikket hoztunk. Udvardi Noé az Air Jordan 1 történetének járt utána.

1984 elején a Nike komoly veszélyben volt a hevesen növekvő sportruházati piacon. A futócipő-nagyhatalom, amely bevételeinek jelentős részét ezen surranók eladásából szerezte, lassan haldokolni kezdett, és szükségük volt valamire, ami újraéleszti a céget. Ekkor történt, hogy a még fiatal Michael Jordanben látták azt a lehetőséget, hogy kihúzza őket a csávából, és ezzel beindíthassanak egy új szekciót, a kosárlabda részleget.

Tudni kell, hogy Michael mindig is jobban szerette az Adidas vagy a Converse cipőket, de végül a menedzsere és a szülei bíztatására beleegyezett, hogy a Nike főhadiszállására repül, és megnézi a javaslatokat. Peter Moore vázlatokat mutatott az AJ1-es cipőről, ami akkor még fekete és piros színben pompázott. Jordan annyit fűzött hozzá:

“Nem hordhatom azt a cipőt, azok az Ördög színei.”

Ezek ellenére egy 5 évre szóló 2.5 millió dolláros szerződést írt alá Jordannel. Az új cipő teljesen a feje tetejére fordította a sportcipő ipart. Az AJ1 előtt a legtöbb kosárlabda cipő fehér volt, de a merész fekete-piros stílusú lépő kigúnyolta ezt a szabályt.

Az NBA is reagált erre úgy, hogy kizárta ezt a cipőt a ligából, de Jordan így is hordta őket 5000 dolláros bírságot fizetve meccsenként. A Nike persze örömmel kifizette ezt az összeget, hiszen ezáltal a hajcihő által az egyik leghíresebb kosárcipő lett a piacon.

Természetesen az AJ kollekció darabjai a legjobban keresett kosárlabda cipők között vannak, mióta 1985-ben piacra dobták őket. Azóta sok színállás jött ki a lépőből, jó párat sikerült is már látnom, fognom és megszereznem. Bőrminőségben nem mindig a legjobbak, de vannak darabok, amelyekhez prémium bőrt használtak fel az elkészítésükkor.

Hírszerkesztő