Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Az 1956-os forradalom győri lapjára a „Hazánkra” emlékeztek Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc „Hazánk” című győri újságának egykori szerkesztőségénél koszorúzott Radnóti Ákos alpolgármester a győri önkormányzat nevében.

Az emléktábla a jelenlegi Megyeháza épületénél, a Városház tér 3-nál található, ahol bátor újságírók szerkesztették a forradalom győri lapját. Az elnyomó kommunista rezsim csak 1 hónapig engedte megjelenni, az első lapszám újság 1956. november 4-én került az olvasók elé.

A lap szerkesztői súlyos árat fizettek bátor kiállásukért, hogy kiálltak a forradalom mellett és hazánk függetlenségéért. Bertalan Lajos újságíró, akinek az első számban „Ne bántsd a magyart!” című vezércikke jelent meg, három év börtönt kapott, mert hazafiként kiállít az diktatúra ellen. Más újságírót is ellehetetlenítettek vagy elüldöztek hazánkból a lap szerkesztői közül.

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, az utókor feladata, hogy sohasem felejtsék el a forradalom és szabadságharc hőseit és eszméjét, emlékeztetve ezzel is a jövő nemzedéket arra, hogy ne fordulhasson elő hasonló gyalázat és emberi életeket tönkretevő diktatúra.