Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Az egész világ Londonra figyel ma – Megkoronázzák III. Károlyt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma koronázzák meg III. Károlyt, az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodóját.

A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban. A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg hetven éve, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját, és 1066 karácsonyán a normann hódítót, I. Vilmost is. II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án elhunyt, és halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A percnyi pontossággal kidolgozott menetrend alapján a Westminster-apátság kapui helyi idő szerint reggel fél 8-kor nyíltak meg a vendégek előtt.

III. Károly király és hitvese 10:20 órakor indul a Buckingham-palotából díszes menet élén a Westminster-apátságba. Brit idő szerint a koronázási ceremónia 11 órakor kezdődik. A szertartásra mintegy 100 államfő hivatalos. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök fogja képviselni