Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kémények ellenőrzésére hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Bár ma még forró a nyár, a fűtési időszak előtt legyél tudatos. 

Nem mindegy, mivel fűtesz

A kéményben lerakódott szurok begyulladhat, a kémény szétrepedhet. Ennek következtében akár tragédia is lehet, hiszen a tűz átterjedhet a tetőszerkezetre, a lakás többi részére. Ráadásul nem egy helyen hallottál már Te is olyat, hogy mindennel is tüzelnek. Vagyis ami nem éppen megfelelő éppen ezért előbb okoz gondot, hamarabb lerakódik a korom.

Ha a szén-, fa-, vagy vegyes tüzelésű kályhát csak aprított fával, papírral, illetve a kereskedelemben kapható alágyújtóssal gyújtották be az elmúlt fűtési időszakban, nem lehet baj.

Ettől függetlenül a fűtési szezon előtt ellenőriztesd szakemberrel a járatokat.

Sarokkérdés a füst útja

A leggyakrabban a a füstelvezető nincs megfelelően kitisztítva, ezért  a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyulladhat. 
Szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal javasolt a kémények ellenőrzése, amely a lakosság részére ingyenes, ha az adott ingatlanon nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás. 

A kéményseprő télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, adott esetben a tisztítást.
Az érkezése napján ne gyújts be!