Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha úgy érzed, rád tör a takarítási vágy, – főleg tavasszal – azzal jelezhet valamit a szervezeted. A tavaszi nagytakarítás ugyanis nem csak a környezetedre van jótékony hatással, de a pszichédre is.

Az idő melegedésével és a természet ébredezésével mi is egyre aktívabbak leszünk, Dr. Dawn Potter, az amerikai Cleveland klinikai pszichológusa szerint pedig ilyenkor a jólesik az otthonunkon, környezetünkön is változtatni.

A takarítást sokan egyfajta menekülésként fogják fel a mindennapok feladatai elől. Például ha egy nagyon nehéz feladat előtt állunk a munkahelyünkön, a feladat helyett minden ház körüli munka kívánatosabbá válik. Marni Amsellem klinikai szakpszichológus úgy véli, ennek hátterében a kontroll iránti vágy állhat. Hiszen bár a frusztráló helyzet felett nem tudjuk átvenni az irányítást, a környezetünk rendezettsége és tisztasága felett annál inkább kontrollt gyakorolhatunk.

A szép és rendezett környezet motivál, energikus hatással van a szervezetünkre és nyugtató hatással bír az elménkre.