Baktériumok a műanyagokban, ez jó nekünk?!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A TPU vagy hőre lágyuló poliuretán egy szívós műanyag, amelyet általában telefontokokhoz, autóalkatrészekhez és cipőkhöz használunk. A műanyag annyira kemény, hogy jelenleg nem lehet újrahasznosítani.

Ez azonban megváltozhat egy forradalmian új technológiának köszönhetően!

Egy új típusú önevő műanyag forradalmasíthatja az ipart, és drasztikusan csökkentheti a műanyag hulladék mennyiségét . Az új műanyagot olyan kutatók hozták létre, akik eredményeiket a Nature Communications című újságban megjelent tanulmányban részletezték. A tanulmány szerint az új technika potenciálisan méretezhető, és új utakat nyit meg az újrahasznosíthatatlan TPU-k ártalmatlanítására.

 

Megeszi magát

A kutatók által kidolgozott új technika lehetővé teszi, hogy a TPU önevő műanyaggá váljon. Egy ilyen bravúr megvalósítása érdekében a kutatók megpróbálták a Bacillus subtilis , egy műanyagevő baktérium spóráit beágyazni a TPU-kba.

Ideális esetben, a kutatók azt mondják, hogy továbbra is használhatóak ezek a műanyag termékek rendeltetésszerűen, amikor elérik a hulladéklerakót vagy kikerül a természetes környezetbe, elkezdik lebontani.

Lebomló biokompozit TPU. Forrás:Nature.com

 

Vannak megoldandó problémák

Sajnos itt van néhány nagy probléma, amelyet le kell küzdeni, beleértve azt a tényt, hogy a legtöbb műanyag képződéséhez használt hő elpusztítja a spórákat, ha azok már be vannak ágyazva a műanyagba. Ennek leküzdésére a kutatók genetikailag módosították a mikrobákat, hogy túléljék az intenzív hőséget. Azt találták, hogy a szerkesztett spórák 95-100 százaléka képes volt túlélni a 135 Celsius fokos hőmérsékletet.

 

Ígéretes eredmények

Ezután kipróbálták, hogyan bomlik le az önevő műanyag. A folyamatot a tápanyagok és a nedvesség váltotta ki a talajban, amelybe a műanyagokat helyezték.

A műanyag tömegének legfeljebb egy százalékát elérő koncentrációban a baktériumok, az anyag több mint 90 százalékát képesek voltak lebontani az eltemetést követő öt napon belül.

Spóraképző baktériumok hősokk-tűrése adaptív laboratóriumi evolúció révén. Forrás:Nature.com

Lenyűgöző eredmény, tekintve, hogy a TPU-k nem igazán bomlanak le a mostani formájában.

Ugyan még várat magára ez a technológia, rengeteg kérdés van megválaszolatlanul!

Vajon méretezhető dolog marad, a gyártási költség hogy alakul, vagy az anyagok akkor is hasznosak maradnak, ha a spórák be vannak ágyazva?

Ezt kell még a kutatóknak kideríteni, mielőtt a gyártási folyamatokat elkezdenék.

 

Forrás: BGR