Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Céljuk, hogy érzékeltessék, nem tartják elegendőnek és megfelelőnek azokat, az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hetek óta tartó, országos megmozdulásokra kaptak válaszul.

„A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára bejelentjük, hogy november 14-18. között személyenként változó időtartamú, de összesen egyhetes munkabeszüntetésbe – polgári engedetlenkedés vagy sztrájk – kezdünk” – írta a 24.hu-nak Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa.

Nyilatkozatukban megfogalmazták, hogy: „továbbra sem látszik a kormányzati szándék az oktatás legégetőbb problémáinak rendezésére, ezért úgy érezzük, ilyen formában is kötelességünk szót emelni a változtatás szükségességére.”

Mindennek előzménye lehet, hogy a pedagógus-szakszervezetek november 7-én, hétfőn tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről. Elmondásuk szerint ezekkel kapcsolatban azt a választ kapták, hogy ebben az évben biztosan nem lesz béremelés, ráadásul a többi sztrájkkövetelésükkel kapcsolatban sem történt érdemi előrelépés.

Időközben a Belügyminisztérium is kiadott egy közlemény, amelyben az szerepel, hogy a minisztérium tájékoztatta a szakszervezeteket a tervezett pedagógus-béremelésről és arról, hogy hol tartanak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a béremelés fedezetét is nyújtó uniós források kifizetéséről.

– A szakszervezeteket biztosítottuk róla, hogy a kormány a szankciós válság ellenére is elkötelezett a pedagógusok további béremelésében, és ahogy megszületik a megállapodás Brüsszellel, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés következhet – áll a közleményben. – A tervezett béremelés magasabb, mint amit a szakszervezetek követelnek.

/A nyitókép illusztráció! Archív/