Bemutatjuk a 13+1 fellépő győri zenekart

Ebben a bejegyzésben ezúttal nem véleményt írok, a zene ugyanis teljesen szubjektív. Én magam ráadásul egy élő zenei teszt vagyok, ha egy rádiót huzamosabb ideig hallgatni tudok, akkor annak a hallgatottsága ezer százalék, hogy 5% alá csökken, így sokszor látatlanban is tudom, melyik zenekar és melyik műfaj lehet egy jó kis koncertzenekar, és kik lehetnek azok, akiket a rádiók is rongyosra játszanak majd. Ezért hallgatok többnyire CD-t a kocsiban és otthon, mert a rádiók nyilvánvaló, hogy felesleges kockázatot nem vállalnak – a hallgató ugyanis pillanatok alatt elkapcsol és lehet aznap már vissza sem tér.

Voltak persze kísérletek, még annak idején az NMHH-nál is többször pályáztunk, hogy egy-egy speciális műsorban pl. helyi zenekarokat mutathassunk be, de aztán nem kapott zöld utat a történet. Éppen ezért figyelem most nagy lelkesedéssel az I. BaRock Fesztivált, ahol több, mint egy tucat győri, vagy győri kötődésű zenekar lép fel.

Be kell, hogy valljam, nem is gondoltam, hogy ennyi nagyszerű banda van itt a városban. Hogy közülük kiket játszanak majd a rádiók és kik lesznek inkább fesztiválzenekarok, azt majd az élet eldönti, most itt a lehetőség, hogy mindegyikükről szerezzünk egy első benyomást.

Akiket mindenki ismer, az Auróra, az 1983-ban alakult győri punkegyüttes, az Aurora a magyar punkzene ikonikus alakja. Ők indították el a kilencvenes években az Újhullám punkfesztivált, majd saját lemezkiadót alapítva felkarolták a felnövekvő punkzenész-nemzedéket is. Büszkék társadalomkritikai üzenetükre, politikai függetlenségükre, s nem utolsósorban győri mivoltukra. Több mint harmincöt év zenélés, tizenkét stúdióalbum és számtalan fellépés után még mindig van mondani- és zenélnivalójuk – olvasható a hellogyor.hu ajánlójában.

 

Miután az augusztus 20-i koncert ingyenes, ugyanakkor csak győriek mehetnek, a hellogyor.hu-ról összegyűjtöttem a zenekarokról az információt és a youtube-ról az együttesek első szembe jövő dalát, hogy az érdeklődők ki tudják választani a számukra legszimpatikusabb csapatot. Mindenkinek jó válogatást kívánok!

A Name Project 2017 februárjában alakult. Illés Zoltán zeneszerzője, szövegírója, zenei producere, managere és megálmodója volt ennek az álomnak. A banda által képviselt zenei paletta pop-rock irányzatú, de a változatosság jellemzi. A 2018-as évben elkészítették első kislemezük anyagát Idegen EP címmel. 2020 a megújulás éve a zenekar számára. Ezen év február 26-án megjelent a Holnap című daluk és ebben az évben jelenik meg első nagylemezük is.

 

A Goldstep zenekar 2019 nyarán alakult Győrben. A banda főként pop-punk/pop-rock stílusban mozog. Az eddig lejátszott koncertek és a két kiadott szám fogadtatása meglepően pozitív volt. Szórakoztatás, a jó hangulat megteremtése a céljuk, főleg a most kialakult helyzetben. Saját számaik mellé jó pár feldolgozást is színpadra visznek akár több stílusból is, hogy mindenki találjon valamit, ami a fogára való. Hamarosan további koncertek és dalmegjelenések várnak a tagokra.

 

A LXear világ egyetlen olyan női zenekara, amelynek 5 férfi tagja van. Fújjuk a gitárt, pengetjük a dobot és ütjük a zongorát. Na jó, van egy nő is a pasik mellé…

 

A Phrenesis 2018 nyarán alakult metalcore zenekar Győrből. “Csapatunk tapasztalt zenészekből áll, így már az első próbák során saját szerzemények írásába kezdtünk. Szorgalmunknak köszönhetően alakulásunk évében a Rómer-házban mutatkozhattunk be elsőként, majd sorra kaptuk a koncert felkéréseket. A 2019-es Rockmaraton fesztiválon szintén sikeresnek bizonyultunk, ugyanis lehetőséget kaptunk, hogy újra felléphessünk. Zenekarunk stílusa hamar letisztult előttünk, ennek köszönhetően nagy ütemben tudtunk haladni, egészen addig, míg eljutottunk oda, hogy nekiugorjunk első lemezünknek.” – írják magukról.

 

A győri Falcon Projekt zenekar repertoárja jelentős részét a 80-as évek magyar rockzenekarainak legnagyobb slágerei töltik ki. Műsoraikban 2019 óta a saját szerzemények is egyre nagyobb teret kapnak. A banda bemutatkozó EP lemeze tavaly jelent meg, melyen öt saját szerzeményünk hallható. Repertoárunk nagyobb részét továbbra is a korosztályuk kedvenc magyar rock klasszikusai teszik ki, de egyre jelentősebb szerephez jutnak a saját dalok is.

 

A Hetedik Bekezdés nevű győri kötődésű zenekar dallamos hard rock muzsikát játszik, néha progresszív, néha kicsit metalos hatásokkal. Céljuk, hogy dalaikkal mind zeneileg, mind szövegileg fontos gondolatokat közvetítsenek a hallgatóság felé. Előadásukban leginkább saját dalok hallhatóak. Szövegeik szintén főképp saját szerzemények, de versmegzenésítések is szerepelnek közöttük (pl. Reményik Sándor, Juhász Gyula, József Attila, Gáti István)

 

A Dorothy zenekar 2011-ben alakult, s eddig négy stúdióalbumot adott ki. A legutóbb megjelent Tessék! címre hallgató nagylemez 2019 januárjában aranylemez lett. A lányok rendszeres fellépői a hazai fesztiváloknak, valamint folyamatosan járják az országot önálló klubturnékkal is.  A punk-rock stílussal bemutatkozó zenekar mára már inkább a rock, modern rock iránya felé tart.

 

A ZeroDay zenekar 2014 februárjában alakult Győrben, azóta számos változáson mentek át. 2017 májusában jelent meg az első EP-jük, az I-Scream, ami az angol nyelven íródott saját dalaikat tartalmazza. Idén, 2020-ban az első nagy album, a Baggira felvételei is befejeződtek, ami pörgősebb, húzósabb. metálosabb dalokat tartalmaz. Húzós riffekre, erős groove-okra, hanyattvágós breakdownokra és egy kiadós zúzdára készüljön, aki ellátogat a bulira.

 

RockMilady győri születésű énekes, szólógitáros, dalszerző és előadó. Zenei tanulmányait 14 éves korában kezdte el, nagy hangsúlyt fektetve az improvizációs játékra. Különböző rendezvények mellett már több népszerű banda előtt fellépett, és több televíziós műsorban is látható, hallható volt. Magyar nyelvű dalait több külföldi rádió is játszotta, és Leonard Cohen Hallelujah c. dalának elmúlt év végén készült gitáros feldolgozása fél év alatt már 5 milliós nézettségű lett a zenei videómegosztón.

 

A győri Eszkimó 2020 januárjában alakult meg hivatalosan.  A tagokat sok éves közös zenei múlt köti össze, de trióként most először készítik dalaikat. Év elején a Csatatér című dalukkal debütáltak az M2 Petőfi TV-n, ami azóta szép nézettséget ért el, majd ezt követően februárban nagy sikerű bemutatkozó koncertet adtak hazai pályán. Ezután az Eszkimót beválogatták a Fishing on Orfű, majd a Fülesbagoly országos tehetségkutató döntős mezőnyébe. Jelenleg az első kislemez és a második klip végső munkálatai kötik le a zenekart. Zenéjük leginkább alternatív rock, pszichedelikus elemekkel átitatva, psychedelic funk, gyakran rappelős, zakatoló szövegekkel, ami éppúgy fontos eleme az Eszkimó zenéjének, mint a zene maga.

 

Váray László Akusztik Stand Up – Váray László dalaiban kéz a kézben jár az irodalom és a zene – szövegeinek mélysége és nyelvezete a versek világát hozza össze a könnyűzenével. Ez a kettősség és a jó értelemben vett műfajtalanság zenei stílusát is meghatározza, izgalmasan kapcsolódnak egymáshoz bluegrass- és blues balladák, jazzből és hip-hop-ból építkező csípős humorú dalokkal. Különleges játékmódjával szinte teljes zenekari hangképet varázsol a színpadra. Hazai koncertjein kívül tizenegy országba vitték el dalai

 

Dömper – “Zenekarunk 2016-ban alakult, de mi valójában ennél már sokkal régebbről ismerjük egymást, a barátság közöttünk egészen az óvodáig nyúlik vissza. Azóta sokat fejlődtünk, mind zeneileg, mind emberileg, de a humorérzékünk maradt a régi. Ezt a számaink is tükrözik, ugyanis dalszövegeinkben szó esik a távirányítók szomorú életéről, hideg pizzáról, múzsaként szeretett elefántról és még sok másról is. Zenénket mindenkinek ajánljuk, aki szeretné elfelejteni kicsit minden gondját-baját, és önfeledten szórakozni a zenekarunkat hallgatva.”

 

A Shake Band kapuvári székhelyű csapat immáron hároméves indulása óta megfordult már számos városi rendezvényen, falunapon, fesztiválon, illetve klubban, ahol egytől egyig kiváló hangulatot sikerült varázsolniuk. A zenekar tagjainak sokszínűségéből adódóan változatos műsorral készülnek hétről hétre. A különböző stílusok egy csokorban való prezentálása miatt mások ők, mint egy átlagos pop-rock zenekar. Repertoárjukban a régi, elmaradhatatlan klasszikusoktól a legújabb rádiós slágerekig számos pörgős, vidám dal szerepel, illetve ezek mellett elvétve néhány lírikusabb hangvételű nóta is helyet kapott.

 

Végezetól nem lépnek fel a koncerten, de nekem személyes kedvencem az LK Beat. Ha győri zenekarokat gyűjtünk össze, ők is kihagyhatatlanok – ők mindig garantálták a jó kedvet ska zenéjükkel. De őket most ne keressék a listán, de a dalaikat szívesen ajánlom.

 

Azt hiszem, aki koncertre szeretne menni, talán éppen az okoz majd nehézséget, hogy egy időben kezdődik az összes, így választani kell. De ennél nagyobb bajunk ne legyen!

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.