Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A győri egyetemisták elektromos járműve 291 kilométert képes megtenni 1 kilowattóra felhasználásával.

Csepp alakú, világrekorder versenyautót mutattak be Miskolcon június 16-án, pénteken a Zenit-Auto Rent autókölcsönzőben. A helyszín nem volt véletlenszerű, a cég ugyanis támogatója a SZEnergy Teamnek.

Tavaly az első helyen végzett a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a Shell Eco-marathonon a hollandiai Assenben. A győriek járművükkel 1 kilowattóra energiával világrekordot jelentő 284 kilométert tudtak megtenni, s ezzel olyan nagy műszaki egyetemek csapatait előzték meg, mint a müncheni, a toulouse-i vagy a milánói.

A fiatal csapat tagjai tavaly keresték meg Zenit-Auto Rent Kft. vezetőségét, támogatásukat kérve, hogy újra részt vehessenek Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és városi kisautó kategóriában, ahol az elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapat saját tavalyi világcsúcsát is megdöntötte.

Cégünk mindig is fontos küldetésnek tartotta a legújabb technikai vívmányok és a környezettudatosság kiemelt kezelését, így természetes volt, hogy egy ilyen projektet támogatunk, és segítjük a tehetséges mérnökök munkáját – emelte ki Soós Tibor, a Zenit-Auto Rent Kft. alapító-ügyvezetője.

Az autókölcsönző közel 1500 autóból álló flottája egyébként szintén tükrözi a környezettudatosság mellett való elköteleződést, hiszen flottájukban megtalálhatóak a tisztán elektromos hajtású személygépkocsik és teherautók is. Ezek töltését ráadásul a cég napelemparkjáról végzik. A környezettudatosság a székházukban is megmutatkozik, hiszen jelentősen alacsonyabb fenntartási költségekkel üzemel, mint egy hasonló méretű, normál épület.

(Soós Tibor, a Zenit-Auto Rent Kft. alapító-ügyvezetője/ Krecz Dávid, a SZEnergy Team csapatvezetője / Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere)

Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere kihangsúlyozta, hogy Miskolc város elkötelezett az energiahatékonyságú környezetvédelem, a klímasemlegesség témakörében. Ez, és az ehhez hasonló innovatív fejlesztések olyan megoldásokat találnak, melyek közelebb visznek minket, gyermekeinket, unokáinkat egy élhető jövő eléréséhez, ezért örömmel tölti el a tudat, hogy a világrekorder autót Miskolcon mutatták be először a nagyközönségnek.

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói és kutatói által 2005-ben alapított, energiahatékonyságra optimalizált elektromos járműveket fejlesztő SZEnergy Team 30 fős csapata lassan tíz éve foglalkozik elektromosjármű-fejlesztéssel. Új járművük 2019-ben készült el, amelyet azóta folyamatosan fejlesztenek az autonóm feladatokra, és készülnek célzottan immáron az energiahatékonyság mellett a jármű önvezető képességeit megmérettető versenyre is.

(Fotók: Pataki Gergő)