Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Beteget még nem ítéltek el hálapénz miatt, győri ügy is van

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A törvény szerint szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

A hálapénz tilalom betartását 2021 márciusa óta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal teszteli. Azóta ennek következtében összesen 105 ügyben, mintegy 250 egészségügyi dolgozó ellen kezdeményeztek eljárást vesztegetés elfogadása miatt: foglalkozott a témával a Népszava.

2023-ban 19 olyan ügyben kezdeményeztek nyomozást, amikor páciensek például soron kívüli vizsgálatra, vagy gyógyszer jogosulatlan felírására, illetve valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítására kérték az egészségügyi dolgozókat. Ezenfelül tíz olyan klasszikus ügy volt, amikor a szokásos ellátás után fogadott el borítékot az orvos.

Egyelőre a már felderített esetekben többségében sincs jogerős ítélet. S a lap által megkérdezett ügyvédek – Ábrahám László és Bátki Pál – sem tudtak olyan eseteket felidézni, amikor a beteget elítéltek volna a hálapénzes bűncselekményben.

Győrben is zajlik egy ügy, még 2022-ből: vesztegetés bűntett gyanúja miatt nyomoz a Petz-kórház azóta elbocsátott főorvosa ellen a rendőrség. A főorvos a rendelkezésre álló adatok szerint az több betegétől fogadott el hálapénzt. A nyomozók a doktort gyanúsítottként hallgatták ki, akkor őrizetbe vették, de a Győri Járásbíróság bűnügyi felügyeletét rendelte el, majd ezen a szigoron is oldottak. Az orvos dolgozhat, de nem a kórházban.