Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

Miért is vált külön sütési kategóriává a bögrés süteményeké? Egyrészt nem kell egy egész tepsivel megsütni, ami a kisebb háztartásokban igen praktikus, másrészről a sütőt sem feltétlenül kell hozzá bekapcsolni, elég hozzá egy mikró. Ha pedig nem akarunk bajlódni a hosszú, pontos mértékegységekkel teli receptekkel, akkor a legideálisabb választás.
A néhány hozzávalóból percek alatt elkészíthető sütireceptek túlkínálatában azonban sok a pontatlan leírás is. Az alábbi recept biztosan működik, de nagyon fontos, hogy ne tegyünk bele több lisztet, és ne áztassuk el tejjel.
Az alábbi receptet 3,5%-os, úgynevezett teljes tejjel készítettük el, de soványabb tejjel is működik a recept. A növényi „tejek” már okozhatnak meglepetést, hiszen mindegyik más zsírtartalmú és máshogyan reagálnak hőre. Ha mégis próbálkoznánk a tejmentes verzióval, azért is ideális a bögrés mennyiség, mert ha elrontjuk, nem egy egész tepsivel megy a kukába.

Sütőre és tepsire nem – de mire lesz szükségünk?

•    Egy minimum 3,5 decis vagy annál nagyobb bögrében készítsük.
•    A bögre mikrózható, hőálló legyen legyen. Fém a mikró miatt kizárva.
•    Ismerjük a mikrónk teljesítményét! Ha gyengébben működik, kicsit növelhetünk az időn. 1 percnél már érdemes nézni a mikróban, hol tart a sütemény. Amint a teteje folyékony halmazállapotúból megdermed, már kivehetjük.
•    Ha 1200 Wattnál gyengébb teljesítményű a mikrónk, 2-3 percre lehet szükség. Inkább vegyük ki, és ellenőrizzük.