Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Alban, eredeti nevén Alban Nwapa, Enuguban született 1957. augusztus 26-án. Nigériai születésű svéd fogorvos, énekes, zenei producer. Stockholmban, a svéd zeneiparban tevékenykedik mint előadó és producer. Ő üzemelteti a dr-records lemezkiadót, mely az ő lemezeit is kiadja. Zenéiben az eurodance, hiphop, reggae és dancehall stíluselemek keverednek.

Dr. Alban James Brown és Fela Kuti zenéin nőtt fel. 31 éves korában elvégezte az orvosi egyetemet, majd Svédországban dolgozott fogorvosként, közben DJ-ként tevékenykedett a stockholmi Alphabet Street Klubban.

1990-ben találkozott Denniz Pop producerrel, a SweMix kiadó alapítójával. Közös munkájuk gyümölcseként jelent meg a Hello Afrika című kislemez, melyben Alban Afrika iránti szeretetéről énekelt, és közreműködött benne Leila K rapper is. Első albumából – amely szintén a Hello Afrika címet viseli – világszerte egymillió darabot adtak el.