Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Demjén Ferenc 1946. december 21-én született Diósgyőrben . Édesapja a Diósgyőri Acélipari Vállalatnál mérnök volt, majd politikai okok miatti elbocsátása után a család Budapestre költözött , ahol minisztériumi állást kapott. A vegyész technikusként végzett Demjén édesapja énektehetsége ihlette meg, és nagyrészt önállóan kezdett zenei tanulmányokat folytatni.

Miután a Számum, a Liversing, a Dogs, a Meteor, a Sakk-Matt, a Tűzkerék és a Szabadság Szálló Kulcsár zenekarokban basszusgitárosként kezdett, 1970-ben ismerkedett meg Bergendy Istvánnal, aki meghívta zenekarába. Dalszerzőként a Jöjj vissza vándorral debütált , első sikerét aratta, aminek eredményeként hetente szerepel a népszerű E-Klubban és az Ifjúsági Parkban. Országos népszerűségre tettek szert 1970-ben a Nemzeti Televízió szilveszteri műsorában. Első nyílt koncertjük 1971-ben volt a Kisstadionban . 1972-ben az évi Táncdalfesztiválon második helyezést értek el az Úgy szeretném című dallal .

Demjén 1977-ben kilépett a zenekarból, és ugyanebben az évben kiadta első szólóalbumát, miközben megalakította a sikeres V'Moto-Rock együttest. Első albumukon Katona Klárival és Kovács Katival dolgozott együtt . A Szerelem első vérig (1987) című filmhez írt dala 8 hónapig vezette a magyar slágerlisták élét. A V'Moto-Rock 1988-as feloszlása ??után Demjén szólókarrierbe kezdett, a kilencvenes években szinte minden évben kiadott egy albumot.