Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Bővíti szabályozási központját az Alteo

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Alteo összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházásban bővíti szabályozási központját, ennek keretében Sopronban és Győrben egy 8 megawatt(MW)/15 megawattóra (MWh) kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen – közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat. Kiemelték, ezzel növelik a megújuló energiafelhasználás terjedésének támogatását is szolgáló szabályozási központjának kapacitását és rugalmasságát.

 

A közleményben felidézték, hogy néhány hónapja kezdte meg működését az Alteo első villamos fűtésű, 5MW-os kazánja, majd pedig néhány napja újabb két, 6-6MW-os villamos fűtésű kazánnal bővült a portfóliójuk. A vállalat most pedig újabb egységekkel erősíti szabályozási központját.

Részletezik, hogy a Győri Ipari Park területén egy 8MW/15MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort fognak üzembe állítani. A teljes mértékben önerőből finanszírozott, 4,5 milliárd forintos beruházáshoz megérkezett az építési engedély, a napokban már meg is kezdték a helyszíni kivitelezést, hogy 2024 második negyedévében mindkét eszköz működésbe léphessen.

Emellett a Soproni Erőmű területén telepítenek egy további gázmotort, amely 3MW villamos kapacitású és részt fog venni az erőmű hőfogyasztóinak ellátásában is. Az építési engedély megérkezését követően Sopronban is megkezdődött a helyszíni kivitelezés, a gázmotor a tervek szerint már a jövő év első negyedévében munkába áll egy 1 milliárd forintos, szintén önerőből finanszírozott beruházás révén – írják a közleményben.

 

Fotó: Kallus György/Világgazdaság