Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Betiltották Greta Gerwig Barbie-filmjét Kuvaitban és Libanonban. Míg Kuvaitban a közerkölcsök védelmével indokolták a döntést, addig a libanoni kulturális tárca azt vetette a film szemére, hogy a homoszexualitást népszerűsíti. Kuvait emellett betiltotta a Beszélj hozzám! című horrorfilmet is. Az ország sajtószabályozásért felelős minisztériuma részéről leszögezték: mindkét film „a kuvaiti társadalom értékeitől eltérő értékeket népszerűsít”.

A tárca egyébként rendszeresen felülvizsgálja a filmeket, és míg egyes esetekben csak bizonyos részleteket, többnyire szexuális tartalmakat vág ki belőlük, előfordul, hogy a teljes film betiltását javasolja. Mohammad Mortada, a libanoni kulturális miniszter szerint a Barbie „ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy lebecsüli a család fontosságát. A tárcavezető döntését követően a belügyminisztérium utasította a filmek cenzúrázásáért felelős, a belügyi tárca fennhatósága alatt működő hivatalt: vizsgálja meg a filmet és tegye meg javaslatait.

Mortadát a libanoni politikai életben nagy befolyással bíró Hezbollah síita milícia támogatja, melynek vezetője, Haszan Naszrallah nemrég egy beszédében halálbüntetést követelt a homoszexuálisokra.

Máshol is tiltólistás

A Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában, Pandzsábban is betiltották a helyi hatóságok, „kifogásolható tartalmakra” hivatkozva.

Vietnam szintén betiltotta a vígjáték forgalmazását, mert olyan térkép szerepel benne, amely a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren.
A Barbie film csupán 17 nappal bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) jegyárbevételt. Az összeg rekordot jelent, ugyanis Greta Gerwig az első nő, aki egy film egyetlen rendezőjeként elérte az egymilliárdos mérföldkövet.