Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Brutális drágulás jöhet az iskolai menzákon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy ebéd akár ezer forintba is kerülhet, az áremelés 30 százalékos is lehet. 

Sáfár Ferenc a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségének közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a Napi.hu-nak elmondta, még nem mindenhol egyeztek meg a közétkeztető cégek az önkormányzatokkal arról, hogy mennyibe kerüljön szeptembertől a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban az étkezés. 

Több elképzelés is született. A nyár elején még 20 százalékos áremelésben gondolkodtak a közétkeztetők, ami alapján az ebéd 800-900 forintba került volna. Ezt az összeget dobták volna össze a családok és az önkormányzatok úgy, hogy mindegyikük körülbelül 400-400, illetve 450-450 forintot vállalt volna.

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy 30 százalékot meghaladó áremelés sem elképzelhetetlen, ami miatt ezer forintot is elkérhetnek majd az ebédért. A tárgyalások még zajlanak, de valószínű nem lesz egyszerű olyan megoldást találni, amely a közétkeztetőnek, a szülőknek és az önkormányzatoknak egyformán elfogadható.