Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Brutális gyilkosságért ítéltek el egy férfit Győrben

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen 16 év fegyházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy férfit, aki tavaly megölte hetvenéves szomszédasszonyát – közölte az ítélőtábla sajtószóvivője. Ferenczy Tamás közleménye szerint a táblabíróság a döntéssel két évvel súlyosította az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék határozatát.

A 48 éves férfi tavaly nyár elején költözött egy sorházba, ahol a sértettel és annak rokonával közös udvarral rendelkeztek. A vádlott az udvaron volt, amikor az idős asszony arra kérte, cserélje ki a gázpalackot. Nem volt megállapítható, hogy másról is beszélgettek-e. A férfi ezt követően bántalmazni kezdte a nőt, aki elesett és segítségért kiabált. A vádlott annak érdekében, hogy elhallgattassa, egy nyél nélküli kalapácsfejjel tízszer tarkón ütötte, majd gyorskötözőt tekert a nyakára és műanyagzsákot húzott a felsőtestére.

A férfi az élettelennek tűnő testet egy ponyvába tekerte, a garázsba húzta, majd háztartási hulladékkal teli zsákokat helyezett rá. Ezt követően megfürdött, átöltözött és távozott a házból. A nő eltűnését unokaöccse jelentette be a rendőrségen, a hatóságok pedig még aznap megtalálták a holttestét. A sértett halálának közvetlen oka az oxigénhiányos állapot miatti agykárosodás volt, amelyhez a nyaki erek elszorítása vezetett. Az ítélőtábla súlyosító határozatának indoklása szerint az ügyész a fellebbezésében helytállóan érvelt azzal, hogy a minősített emberölésnél kisebb nyomatékkal esnek latba a törvényszék által figyelembe vett enyhítő körülmények, a vádlott büntetlen előélete, megbánása és beismerése.

A vádlott megbánása amiatt is kérdéses, mert az eljárás során nem derült ki a cselekmény elkövetésének indítéka. Az másodfokú bírság így a középmértéket meghaladó büntetést alkalmazta – közölte Ferenczy Tamás.