Csak kórházi kezelés esetén fizet a biztosító koronavírusra!

koronavírus biztosítás

A legtöbb hazai biztosító koronavírus után is térít a már korábban megkötött betegbiztosítási szerződések esetén. Új életbiztosítás kötésénél is szerepel a COVID-19, ráadásul néhány biztosítónál megszűnt a várakozási idő is, a szerződéskötés másnapjától, az első havi díj befizetésétől kezdve él a védelem.

A biztosítók is reagáltak a veszélyhelyzetre, kiterjesztették a kockázati kört a koronavírus-fertőzésre is. Az életbiztosításoknál a már érvényben levő szerződések kiegészítéseként lehet megkötni a COVID-19-re kiterjedő kockázatot. Új életbiztosítások esetén a vírusveszély miatt jelenleg a 45 év alatti biztosítottak esetében sem tekintenek el a kötelező orvosi vizsgálattól, nem elég a nyilatkozat, ráadásul néhány biztosítótársaság a vírus kéthetes lappangási idejéhez köti a biztosítás érvénybelépését megelőző türelmi időt, ezzel zárják ki, hogy már fertőzött beteg kösse meg a biztosítást.

A betegbiztosításokon belül az úgynevezett Critical Care biztosítások sorába is bekerült a koronavírus. Viszont nagyon érdemes elolvasni az apróbetű részt! Házi karantén esetén ugyanis nem fizetnek, pedig, amire eredetileg létrehozták ezeket a biztosításokat, a jövedelemkiesés, az bőven fennál ez idő alatt!  Csak akkor fizet a biztosító, ha a koronavírussal fertőzött beteg kórházi kezelésben részesül. Itt sem azonnal, jól megvizsgálják a körülményeket. Ugyanis akkor nem érvényes a biztosítás, ha a biztosított súlyosan gondatlan magatartása miatt lett fertőzött, például köztudottan vírusveszélyes területre megy, nem tartja be a kormány előírásait, beltéri rendezvényt látogat. A koronavírus esetében a biztosítók most nem alkalmazzák az amúgy általános, három hónapos várakozási időt – ami megelőzi azt, hogy valaki titkolt betegség tudatában kössön biztosítást –, a megkötött szerződések akár már másnaptól védelmet nyújtanak.

Koronavírushoz kapcsolódó kárbejelentésre március 27-ig még nem volt precedens hazánkban. Külföldi példák alapján minden esetben felsővezetői jóváhagyás kell majd a kifizetéshez, még az elvileg azonnali fizetést kínáló extra biztosítások esetén is. Ennek az az oka, hogy a biztosítások a sürgősségi ellátásra nem vonatkoznak, ráadásul a koronavírus állami hatáskörbe tartozik. Minden esetben állami kórházba fog kerülni a beteg, még akkor is, ha olyan biztosítása van, ami akár tízmilliós nagyságrendben fedezné a magánkórházi ellátás költségeit. A biztosítók szerint most az a legfontosabb, hogy az ügyfeleik tartsák be a kijárási korlátozásokra, távolságtartásra, higiéniai szabályokra vonatkozó előírásokat.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó