Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Családi drogbiznisz: 15 éves lányával küldte el a kábítószert a vevőknek egy nő

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a másodfokú bíróság súlyosította annak a férfinak a büntetését, aki Várpalotán árult kábítószert. 

Az ítélet szerint a férfi és a nő házastársak voltak, albérletben éltek négy kiskorú gyermekükkel. 2018 szeptembere és 2019. július 19-e között (elfogásukig) a férj havonta egy-két alkalommal nagyobb mennyiségű kábítószert szerzett be, melyet zacskókba csomagolva bokros területeken elrejtett. A kábítószert felesége porciózta, valamint segített férjének a napi szintű árusításban. A házaspár fiatalkorúak részére is értékesített kábítószert, közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség. 

A házastársak a kereskedésből befolyt pénzből tartották el a családot. Az általuk értékesített kábítószer hatóanyaga közel kétszerese volt annak a mennyiségnek, ami fölött már legsúlyosabban minősül ez a bűncselekmény.

Az anya attól sem riadt vissza, hogy gyermekeit is bevonja a bűncselekménybe. Többször 15 éves lányával küldte el a kábítószert a vevőkhöz, illetve egy esetben a 11 éves lánya előtt adta át a kábítószert a vevőnek. Ezzel szülői felügyeleti jogából eredő kötelességét súlyosan megszegte, gyermekei erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

A Veszprémi Törvényszék a férfit kétrendbeli társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt hét év fegyházbüntetésre, hét év közügyektől eltiltásra, a nőt kétrendbeli társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, kétrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt hat év fegyházbüntetésre, hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Mindkettőjükkel szemben a bűncselekmények elkövetéséből származó vagyonra, egyenkét 573.250 Ft vagyonelkobzást rendelt el. A nő szülői felügyeleti jogát az egyik kiskorú gyermeke vonatkozásában megszüntette.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosításáért, a férfi és a védője, valamint a nő védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla a 2023. április 13-án kihirdetett ítéletében a fellebbviteli főügyészség álláspontjával egyetértve, a férfi szabadságvesztés büntetését tíz évre, a közügyektől eltiltás mellékbüntetés tartamát nyolc évre felemelte. A férfi többszörösen büntetett előéletű, több büntetőeljárás volt folyamatban vele szemben a bűncselekmények elkövetésekor, irányító szerepet töltött be, feleségét is bűnelkövetésbe sodorta.

Fotó: pixabay.com