Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 24. a Magyar Népviselet Napja. A hagyományaink ápolása kiemelten fontos dolgok, vallja ezt az OxygenMedia egyik munkatársa Müller Ádám is. Ádám maga is gyakran ölt népviseletet, hiszen néptáncol már gyermekkora óta.

Legyen népviseletektől színes a világ!

A Magyar Népviselet Napja egy 2015 óta létező magánkezdeményezés, Hrágyel Dóra fejéből pattant ki, kezdetben „Egy nap népviseletben” névvel. Azóta kinőtte magát a kezdeményezés, és minden évben, arra biztatnak, hogy aki teheti, menjen dolgozni népviseletben. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrához kapcsolódó közös értékeinkre, a népviseletek sokszínűségére és szépségére.

Divatba jön a hagyomány!

A magyar népviseletek hosszú múltra tekintenek vissza, és fontos részét képezik a magyar kulturális örökségnek. A sokszor gazdagon díszített, színes viseletek nemcsak az adott régió néprajzi sajátosságait tükrözik, hanem az emberek közösségi identitását is erősítik.

Magyar népviseleteink annyira szerteágazóak, hogy tulajdonképpen ahány falu, annyi népviselet, persze a legismertebbről, a kalocsairól, a kalotaszegiről vagy a mezőségiről azok is hallottak, akik sosem öltöztek még népi kelmékbe. A kalocsai népviselet például olyan részletgazdag, sűrű és kidolgozott, hogy sokszor egy élet munkája fekszik benne.

Az ünnep fontos alkalom arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a népviseletek ápolásának és fenntartásának fontosságára, valamint arra, hogy tisztelegjünk azoknak az embereknek az előtt, akik generációkon át őrizték és ápolják a magyar népviselet hagyományait.

Színes népviseleteinket ötvözi modern ruhadarabokkal, így hordhatóvá teszi nagyanyáink kincseit, közös örökségünket Németh Hajnal Aurora iparművész, divattervező. Viseleteiben, ruháiban a magyar népi kultúra minden szelete megmutatkozik újra tervezett módon. A magyar népzene, népdal, néptánc, népmesék és viseletek színessége a divat világában tükröződik vissza, a mai kor nyelvén. Legutóbbi bemutatóján, ahol stábunk is forgatott, munkatársunk Müller Ádám, mint táncos is aktívan kivette a részét a műsorból.

 

A képen Müller Ádám, az Oxygen Media munkatársa és párja Deteky Lia egy fellépés szünetében