Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Döntött a pedagógusok jövőjéről a parlament

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megszavazta az új A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt az országgyűlés. 136 képviselő igennel, 58 nemmel voksolt.

A most elfogadott előterjesztés szerint 46-ról 50 napra nő a pedagógusok szabadsága, heti 24 lesz a kötelező óraszám és csökkennek a tanárok adminisztrációs terhei. Ezeken felül a tanárok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, a tanév július 15-éig meghosszabbítható lesz, illetve a átvezényelhetők lesznek a pedagógusok más intézményekbe egy járáson, illetve az adott tankerületen belül. Az utóbbi ügyben végül annyi engedményt tett a kormány, hogy legfeljebb napi három óra utazást várnak el az áthelyezett tanároktól. Eddig közel ötezren jelezték, ha bevezetik a státusztörvényt, felmondanak. Azok, akik nem írják alá az új jogállást, a jövőben nem dolgozhatnak pedagógusként.

Megszavazta a parlament az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt is. Az egyik legfontosabb változás a szoftveren keresztül történő épülettervezési módszertan, az úgynevezett BIM bevezetése lesz.

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adótörvényeket is. A kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést hajt végre a jövő évben a kedden elfogadott törvények alapján. Egyebek között kiterjesztik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, valamint csökken az adminisztráció, és egyszerűsítik a gépjárműadó szabályait.

A benzin és a gázolaj jövedéki adóját megemelték, ennek szintjét az uniós minimumszinthez igazították