Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai. Feladatuk egy piaci bevezetés előtt álló termék, a rozsdamentes acélból készített, hullámos gerincű gerenda viselkedésének feltérképezése.

A hullámos kialakítás jelentősége, hogy a gerinc merevsége nagyobb a hagyományos, egyenes gerinchez képest, ezáltal csökkenthető a profil vastagsága, súlya, végső soron bekerülési költsége és az előállítás környezeti terhelése is.

Cserpes Imre tanársegéd, az egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékének munkatársaiból álló kutatócsoport projektvezetője elmondta, az ipari partner fejleszti a terméket, az egyetem munkatársai pedig a szakmai, tudományos hátteret biztosítják a gerenda mechanikai viselkedésének feltérképezésével. „A laboratóriumi vizsgálatok során törésteszteket, roncsolásos vizsgálatokat végzünk, hogy meghatározzuk a termékre jellemző teherbírási értékeket, amelyek megalapozzák a termék piacra vezethetőségét. A hullámgerinc és a koracél ötvözése újszerű technológiai megoldást eredményez, ezáltal a Széchenyi-egyetemen végzett vizsgálat is egyedülálló” – fogalmazott.

Fotó: Adorján András