Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Gazdaság

Egymilliárd forintnál nagyobb bevételkiesés a tatabányai költségvetésben

A photo taken on November 29, 2011 shows some Hungarian 'Forint' bills at the "History of Money" exhibition in the Hungarian National Bank of Budapest on November 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

A tatabányai önkormányzat a befizetendő iparűzési adó megfelezése és a gépjárműadó elvonása miatt idén egymilliárd forintot meghaladó bevételkieséssel számol – mondta el a 24,6 milliárd forintos költségvetés elfogadása után a polgármester.

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) hozzátette, az önkormányzat teljesíti az alapellátási feladatokat, és van lehetőség fejlesztésre is, a gyermekintézményekben és a szociális ellátásban dolgozók, a közgyűjteményi szakemberek nagyobb anyagi megbecsülésére, bérük felzárkóztatására.
A költségvetés a városüzemeltetésben és az önkormányzat közvetlen és közvetett tulajdonában lévő vállalkozásoknál költség-, illetve támogatás-csökkentést ír elő. A bevételcsökkenés ellensúlyozására nem indítanak újabb saját erős nagyberuházásokat, felújításokat – ismertette a polgármester.
A körzeti képviselők fejlesztési keretére fejenként a tavalyinál nagyobb összeget, 15 millió forintot biztosítanak, ezzel nagyobb mozgásteret kapnak saját elgondolásaik megvalósításában.
A megváltozott pénzügyi lehetőségek a hivatalban szükségessé tették a takarékoskodást. A városházán tízszázalékos létszámleépítést hajtottak végre, 11-gyel csökkentették a városi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági létszámát, megszüntettek egy alpolgármesteri posztot, valamint harminc százalékkal csökkentették a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíját.
Szücsné Posztovics Ilona hangsúlyozta: a költségvetés helyzetét nehezíti, hogy az adóbevételek után fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértéke drasztikusan emelkedik, míg 2020-ban 391 millió forintot kellett teljesíteni, 2021-ben csaknem 1,6 milliárdot kell befizetnie Tatabányának a központi költségvetésbe.
“Méltánytalannak tartom, hogy az adó mértékének kiszámításánál a konjunktúra csúcsának adatait veszik figyelembe abban az évben, amikor az önkormányzat a legnagyobb bevételkiesést szenvedi el. Az állam ezáltal felerősíti, megkétszerezi a válság hatását” – fogalmazott a polgármester.

Forrás: MTI