Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt tizenegy évben egymillióan vettek részt az Erzsébet-táborokban – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok című uniós projekt keretében nyáron megvalósuló "ottalvós" balatoni Élménytáborok pénteki sajtótájékoztatóján.

Fülöp Attila elmondta, hogy a nyári Erzsébet-táborok között kiemelt helyet kap annak a 6500 gyermeknek a táboroztatása, akik gyermekvédelmi szakellátásból és gyermekjóléti alapellátásból érkeznek a Balatonhoz az ország 114 intézményéből. Nekik ez az élménytábor a szó szoros értelmében közösségi élményt jelent majd – fogalmazott.

Zánka egy szinte használhatatlan, elavult táborhely volt korábban, mára pedig egy modern, 21. századi táborvárossá vált, köszönhetően annak a csaknem 30 milliárd forintnak, amit a felújítására biztosított a kormány.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója kiemelte, különleges élmény a rájuk bízott fiatalok számára a táborozás, mivel sok szakellátásba bekerülő fiatal még nem látta a Balatont, de olyan üdülőt sem, amilyen Zánkán várta őket. Ezt a hátrányt is igyekszik a közösség ledolgozni – tette hozzá.

Az idén tizenhárom vármegyéből 2500 gyermekük jöhetett el a táborba. Csütörtök este "könnyek között, de sok-sok élménnyel" búcsúztak el Zánkától, ahol közösségi élmények, felszabadult szórakozás várta őket, illetve találkozhattak, ismerkedhettek egymással – mondta Kothencz János.

Hornyák Tibor, a táborokat nyolcadik éve szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke fontosnak nevezte, hogy mára egész éves táboroztatási rendszerré fejlődtek. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek minden Erzsébet-táborban a legszebbet, legjobbat kapják, ezen felül ingyenesen biztosítják számukra az utaztatást a MÁV-val kötött szerződések szerint.