Operatív Törzs – Egyre fegyelmezetlenebbek az emberek

Operatív Törzs sajtótájékoztató

Összefoglaltuk a legfontosabb információkat a mai sajtótájékoztatóról. Az Operatív Törzs  beszámolója előtt Novák Katalin,  család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt. 

Továbbra is az a cél, hogy Magyarországon családközpontú politikát folytasson a kormány, így a vírus miatt átcsoportosított pénzek ezt a területet nem érintik – jelentette be Novák Katalin. A EMMI államtitkára hozzátette: négy évtizeden nem láttott csúcsot hoztak a házasságkötések, ezerkétszázzal több kisbaba született az év elején, mint egy évvel korábban, így úgy akarják a családtámogatásokat megtartani, hogy ezek a folyamaton lehetőség szerint ne törjenek meg.

Novák Katalin kiemelte: ezért marad a családi adókedvezmény, a CSOK, és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye. A családvédelmi akcióterv pontjai is életben maradnak, összesen 800 milliárd forintot költöttek erre a programra eddig, és ez a segítség a jövőben is megmarad. Az államtitkár hozzátette: a legtöbb ügyintézésénl egyszerűsítettek az elmúlt hetekben, hogy minél könnyebben igénybe lehessen venni a különféle kedvezményeket.

Az idős otthonokkal kapcsolatban minden hatósági intézkedést, amit be lehetett vezetni, azt Magyarország bevezette – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos ezt annak kapcsán említette, A Pesti úti idős otthonban négyre nőtt a elhunytak száma. Müller Cecília azt is kiemelte: az intézmény valamennyi gondozottját és gondózóját tesztelni fogják, ennek a felét már el is végezték.

Egyre fegyelmezetlenebbek vagyunk, ez állapítható meg azokból a számokból, amelyről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa számolt be az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Elhangzott: a házi karantén és a kijárási korlátozás megszegése folyamatosan nő, nemcsak a fővárosban, az egész országban. Csak az elmúlt 24 órában 800-szor intézkedtek a rendőrök. Kiss Róbert azt is elmondta: 5 teherszállító repülőgép érkezett Magyarországra védőruhákkal, orvosi szájmaszkokkal a fedélzetén.

Már 183 büntetőeljárás indult a koronavírussal kapcsolatban, ebből 56 esetben rémhírterjesztés miatt. A rendőrség hamis fertőtlenítő-szerek forgalmazása kapcsán előállított egy bűnszövetkezetet. Ők négyen 23 millió Ft-ban előleget vettek fel, hogy kézfertőtlenítő gyártsanak, de ezt olcsó és be nem vizsgált alapanyagiból tették meg.

Egy sárga matricát kapnak a teherforgalomban lévő járművezetők, ami a tranzitátkelésüket jelzi. Emellé a határbelépéskor egy további dokuemntumot is kap mindenki, ami arról ad információt, hogy mikor és hol állhatnak meg. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján az is elhangzott: a határforgalom tekintetében csak Röszkén és Ártándnál tapasztaltak kisebb fennakadást.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő