Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Egyre kevesebbet ér a pénzünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A második negyedév sem indult túl jól a kiskereskedelemben. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a forgalom volumene áprilisban éves szinten 12,6 százalékkal esett vissza. 

Kivétel sajnos nincs, továbbra is minden főcsoportban markáns a visszaesés. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 22,9 százalékkal csökkent az értékesítés tavaly áprilishoz képest.

Márciusban havi szinten már nőtt az eladások volumene, de ennek fényében is kedvezőtlen az áprilisi mínusz. Az ok változatlanul az infláció, amely nemcsak a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét csökkenti, hanem elviszi a jelentősnek számító bérkiáramlás egy részét is. Az éves drágulás húsz százalék feletti, ezért a reálbérindexek még mindig negatívak.

Mindezek ellenére továbbra is az látszik, hogy márciusban elértük a 13,2 százalékos éves visszaeséssel a mélypontot. Az elkövetkező hónapokban megkezdődhet a lassú kilábalás, látványosabb felívelés azonban inkább a második félévre várható.

Illusztráció: Pixabay