Életet mentett a szén-monoxid érzékelő Csornán

szén-monoxid

Az ajánlott szén-monoxid érzékelők listáját megtalálja a cikkben.

Megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő Csornán az Andrássy utca egyik lakásában. Az ingatlanban egy gázkazán működött. A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ezért a szakember kizárta a szolgáltatásból a lakást. A helyesen jelző érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak alakás megfelelő szellőzéséről.Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt.
  • A szellőztetés mellett, atüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítőkrendszeres, – szakember által végzett –karbantartása
  • és akémények rendszeres ellenőrzéseis fontos.

A biztonság növelése érdekében szaküzletből megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése javasolt.

A szén-monoxid-érzékelők listájaITT elérhető.

Forrás: katasztrófavédelem

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó