Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Életet menthet a fényvisszaverő ruházat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életmentő lehet a gyalogosok számára a láthatósági mellény, ruházat vagy fényvisszaverő eszközök használata, különösen lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. 

Ezt támasztja alá a Magyar Közút legújabb videójában, melyben azt tesztelték, milyen távolságból veszi észre az autós a gyalogost este, kivilágítatlan útszakaszon. A videóban jól látszik, hogy nem sokat számít az sem, ha világosabb ruházatot viselünk, hiszen mindössze pár métert nyerhetünk vele láthatóság szempontjából, szemben a fényvisszaverő ruházattal, ami adott esetben már több száz méterről is láthatóvá teszi viselőjét még koromsötétben is.

A videót a Magyar Közút Instagram oldalán lehet megtekinteni:

 

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban több olyan gyalogosgázolás történt az országos közutakon, ami megelőzhető lett volna: csak a külterületi gyorsforgalmi-, fő- és mellékúti szakaszokon 2020-ban 43, 2021-ben 28, míg 2022-ben 38 halálos áldozata volt ezeknek a baleseteknek. Ezek a tragikus kimenetelű balesetek nem történnek meg, ha a gyalogosok távolról is jól észlelhető fényvisszaverő kiegészítőt, ruházatot viselnek. Ez leginkább a külterületi, közvilágítás nélküli szakaszokon döntő fontosságú, de belterületi utaknál sem elhanyagolható az előnye, részeletezi a közlemény. 

Bár a téli hónapok végéhez közeledve egyre korábban világosodik és később sötétedik, de még így is rövidebbek a nappalok a nyári időszakhoz képest, ezért a Magyar Közút minden gyalogost arra bíztat, hogy közutak mentén, különösen külterületen, a saját biztonságuk érdekében viseljenek fényvisszaverő kiegészítőt vagy láthatósági mellényt napkelte előtt, napnyugta után vagy korlátozott látási viszonyok között. A gyermekek kabátjára, táskájára is akaszthatunk apró fényvisszaverő eszközöket, kulcstartókat vagy kiegészítőket, amelyek ugyanúgy segítik az ő biztonságukat és jobb észlelhetőségüket az autósok számára, hívja fel a figyelmet a Magyar Közút.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com