Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Elhunyt Kabai Lóránt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A negyvenöt éves költő, író, szerkesztő és vizuális művész 45 éves volt.

A k.kabai lóránt néven is ismert alkotó szombaton budapesti, hatodik kerületi lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott, és eltűnt. Testvére nyitva találta a lakását, ahol ki voltak készítve az iratai, a pénze és a bőröndje, ugyanis még aznap (október 22.) Pozsonyba kellett volna utaznia, ahova a jelek szerint el sem indult. Ezek után Kabai Lórántot a rendőrség is kereste, testvére plakátokat helyezett el városszerte, abban a reményben, hogy valaki látta az eltűnt írót.

Kedd reggel családja közleményben tudatta a művész halálhírét:

„Mélyen megrendülve, megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett testvérünk, Kabai Lóránt költő, író, szerkesztő és vizuális művész, életének 45. évében tragikus körülmények között elhunyt. Búcsúztatásáról később adunk tájékoztatást. Gyászoló édesanyja nevében is fivérei, Zoltán és Csaba.”

Kabai Lóránt 1977-ben született Miskolcon. 1993-tól publikált, munkásságát számtalan díjjal ismerték el, alkotói sokoldalúságát, kreativitását jól mutatja, hogy irodalmi tevékenysége mellett rendszeresen szerepelt hazai és külföldi kiállításokon grafikákkal, fotókkal, festményekkel, kollázsokkal és mail artokkal.

A MŰÚT folyóirat egyik alapítója, akinek Miskolc városa 2020-ban alkotói tevékenysége elismeréseként Szabó Lőrinc irodalmi díjat adományozott. Írásai, publikációi megjelentek a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Jelenkorban és a Holmiban is.

Tevékenykedett a Független Mentorhálózat mentoraként, éveken át zsűrizett a Diákpoézisben, szemináriumvezetőként segítette a fiatal alkotókat a József Attila Kör táboraiban. Aktív és meghatározó tagja volt a miskolci közösségnek, a civil társadalomnak, nyitott, közvetlen személyisége miatt sokan ismerték és kedvelték, nemcsak az alkotóközösségek tagjai közül, hanem az „átlagemberek közül is” szülővárosában, Miskolcon.

Annak ellenére is oszlopa volt a város életének és közösségeinek, hogy Budapestre költözött, és hogy művész-lelkét sokszor hatotta át a magány, az izoláció, az egyedüllét és a társadalomban meglévő szolidaritás hiányának érzete.

Miskolcon legutóbb Zemlényi Attilával közösen írt Vasgyári eklógák című művével nyert a Miskolci Nemzeti Színház drámapályázatán. Összesen kilenc kötete jelent meg, legutóbbi 2021-ben.

Őszinte részvéttel osztozunk a gyászoló család fájdalmában.