Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az első arab fejlesztésű és építésű holdjáró december 11-én indult el útjára, egyenesen a világűrbe.

A SpaceX Falcon 9 rakétája december 11-én indult útjára a a floridai Cape Canaveral űrállomásról, s magával vitte a világ első arab építésű holdjáróját. A Rashid Rover névre keresztelt holdjárót a dubaji Mohammed bin Rashid Űrközpont (MBRSC) építette az Egyesült Arab Emírségekben, s egy japán vállalat által tervezett, HAKUTO-R névre keresztelt leszállóegység szállítja.
Amennyiben a leszállás sikeres lesz, úgy a HAKUTO-R lesz az első kereskedelmi űreszköz, mely egy ellenőrzött leszállást hajt végre a Holdon. A küldetés során az eszköz egy nem sok energiát igénylő útvonalon jut majd el a Holdra, s várhatóan valamikor jövő áprilisban landol.
A tervek szerint a rover a landolás után egy holdi napot (ez a Földön 14,75 napnak felel meg) tölt majd a bolygó felszínén a legfőbb műveletek elvégzésével, majd a második napon a másodlagos műveleteket fogja végrehajtani. A második nap kulcsfontosságú lesz, ugyanis akkor derül majd ki, hogy a rover képes-e túlélni a Hold kemény éjszakai időjárását.
Ha minden jól megy, a rover az Atlasz-kráterben fog landolni, magát az űreszközt pedig úgy tervezték, hogy képes legyen ellenállni a Holdon tapasztalható kemény időjárási körülményeknek, hiszen a bolygón éjszakánként akár mínusz 183 fokra (!) is csökkenhet a hőmérséklet.
A holdjáró küldetése, hogy elemezze a felszínen lévő plazmát, majd kísérleteket végezzen a holdpor összetételének megértése érdekében. A holdpor felépítésének megértése azért is kruciális kérdés, mert ezek a borotvaéles szemcsék könnyedén megtapadnak az űrruhákon és felszereléseken, majd azokat erodálva igen komoly problémákat generálnak az űrhajósok számára.