Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Elindult az új, egységes ügyeleti rendszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdától Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindult az új, egységes ügyeleti rendszer – közölte az Országos Mentőszolgálat.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen tartózkodjon is az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.
Emlékeztetett: az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint vezetik be az új, egységes ügyeleti rendszert. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében kezdte meg működését az új ügyeleti rendszer, melynek eddigi tapasztalatai és a csaknem 2500, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.
Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják – olvasható a közleményben. 
A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. 

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a https://www.mentok.hu/tevekenysegek/ugyelet/ linkre kattintva is elérhetőek.

(fotó: hvg.hu)