Elkezdte a nádat vágni a Győr-Szol a tavakon

Megkezdődött a nádvágás a Győr-Szol Zrt. kezelésében lévő városi tavakon. A vízfelületről nagy teljesítményű speciális géppel vágják le a nádat, a berendezéssel meg nem közelíthető helyeken kézi motoros kaszákat használnak a munkához.

A nádvágás elvégzése a győri csapadékvíz-tározó tavakon évente visszatérő feladat. Ha nem kaszálnák rendszeresen a vízinövényt, az fokozatosan benőné az egész tavat, ezért van szükség minden tavasszal a visszaszorítására. A nádvágás két ütemben történik, jelenleg a nád vízfelszín feletti részét kaszálják le, majd áprilisban az új hajtások visszavágása is megtörténik. Ezzel a tevékenységgel a szolgáltatató lassítja a tavak eliszaposodását, biztosítja a biológiai egyensúly fenntartását, a vízfelület tisztaságát és átláthatóságát.

Az év során a nád közé sok szemetet befúj a szél, ilyenkor nyílik lehetőség ezek összegyűjtésére is, a kaszálási munka tehát a darabos hulladékgyűjtéssel is kiegészül.

Idén a munka a József Attila lakótelep melletti 3-as tározótónál kezdődött, a 2-es és 1-es tavak kaszálásával folytatódik, és Győrszentivánon a Körtér közelében, majd Bácsán, a Kenus utca melletti vízfelületen fejeződik be.

Híradó főszerkesztő, riporter