Elmarad a győri kick-box EB

Lemondta a Magyar Kick-box Szakszövetség (MKBSZ) a sportág augusztusi utánpótlás Európa-bajnokságának megrendezését.

A szervezőbizottság javaslatára a szövetség elnöksége egyhangúlag határozott úgy, hogy elsősorban a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete és jövőbeni bizonytalanságai miatt mégsem vállalja a tervezett hazai rendezésű kontinensverseny lebonyolítását.
Galambos Péter, az MKBSZ elnöke elmondta – amint az a szövetség közleményében olvasható -, több tényező is szerepet játszott abban, hogy lemondják a 18 éven aluliak kontinensviadalának a megrendezését azok után, hogy 2017-ben felnőtt világbajnokság, 2019-ben pedig utánpótlás Eb volt Magyarországon. Jelezte, hogy a sportág világszövetsége, a WAKO folyamatos érdeklődésére korábban minden esetben azt válaszolták, hogy készen állnak a lebonyolításra, és garantálják a rendezés szokásos magas színvonalát.
“Márciusban azonban itthon és másutt is elkezdtek durvulni a koronavírusos számadatok, és új motívumként megjelent, hogy egyre fiatalabb korosztályok érintettek a fertőzésekben. Ráadásul Szabó Tünde sportért felelős államtitkár körlevelet küldött a sportági szakszövetségeknek, melyben éppen az utánpótlás korú versenyzők veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet, arra kérve a szövetségeket, hogy minél kevésbé tegyük ki a fiatalokat kockázatnak” – magyarázta Galambos Péter.

Az MKBSZ első embere beszámolt arról is, hogy körbekérdezték az európai országok kick-box szövetségeit, melyek vennének biztosan részt a győri Eb-n, és “mindössze kilenc ország jelezte, hogy biztosan eljönne”.
“Úgyhogy a versenyszervező bizottságban minden szempontot megvizsgálva arra jutottunk, hogy engedjük el az Eb-t. Fájó volt ezt kimondanunk, de az ésszerűség és az óvatosság ezt diktálta. Felelősséggel nem lehetett más döntést meghoznunk, hiszen fiatal emberek életével nem játszunk” – tette hozzá.
A csütörtöki tájékoztatás szerint az elnök a versenyszervező bizottság javaslatát a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöksége elé terjesztette, amely azt egyhangúlag támogatta. Galambos Péter ezt követően tájékoztatta a döntésről a WAKO-t, valamint a sportért felelős államtitkárságot is.

(MTI)

Híradó főszerkesztő, riporter