Előadás Szabó István rendezőről

Előadás Szabó István rendezőről
Előadás Szabó István rendezőről

Macher Péter még az egyetemen végezte azokat a kutatásokat, amelyek anyagából most előadást tartott az érdeklődőknek. Munkája elsősorban Szabó István és felmenőinek tatabányai kapcsolódásáról szól, amire a városlakók méltán lehetnek büszkék.

 

Az előadó elmondta, úgy látja, hogy a köztudatban kevésbé elterjedt a tény, hogy Szabó István Oscar-és Kossuth-díjas filmrendezőnk hat éves koráig Tatabányán élt, még a városegyesítés előtt, Óvárosban, ezek az önéletrajzi elemek több munkájában is megfigyelhetők.

 

A rendező felmenői is rendkívül nagy hatással voltak Tatabánya fejlődésére, id. Szabó István és Szabó Ignác is bányaorvosok voltak, utóbbiról nevezték el városunk egyik elismerését, a Szabó Ignác-díjat, amelyet minden évben azok az egészségügyi dolgozók kapnak, akiknek elhivatottsága és munkája kiemelkedő.

 

A rendezvényen, Dr. Voit Pál könyvtárigazgató mellett Turainé John Katalin is köszöntötte a jelenlévőket. Az alpolgármester asszony elmondta, a Szabó család tagjai olyan emberek, akik igazi példaképek lehetnek számunkra a mindennapokban. Maradandót alkottak, valamit, amit érdemes továbbvinnünk, hiszen hitük, erejük és tehetségük példaértékű.