Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jó hírt állapított meg az ENSZ. Eszerint lassan, de határozottan gyógyul a Föld ózonrétege. Ha ebben a tempóban halad a gyógyulás, 43 év múlva eltűnik az Antarktisz feletti ózonlyuk.

A felmérést negyedévente végzik el. 35 évvel azután, hogy a világ országai vállalták, hogy beszüntetik a Föld légkörében lévő ózonréteget vékonyító vegyi anyagok gyártását.

Évtizedek kérdése és a gyógyulási folyamat beérik

Az Amerikai Meteorológiai Társaság hétfőn jelentette be Denverben, hogy a folyamat lassú, de biztos. A légkör felső részében található ózonréteg, amely átlagosan 30 kilométer vastag, várhatóan 2040-re visszaáll arra az állapotára, amelyben 1980 előtt volt, míg az Északi-sarkvidék felett várhatóan 240-re, az Antarktisz felett pedig 1066-ra áll teljesen helyre.

Sok ideje küzdenek az ózonlyuk helyreállításával

A természettudósok és a környezetvédők már hosszú ideje világszerte hosszútávú erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az ózonlyuk begyógyulhasson. A kutatók szerint már négy éve is látható volt a javulás, de sokkal kisebb mértékben.